El proper 3 de juny es compleixen 90 anys de la declaració de l'aleshores monestir de Sant Domènec de Peralada com a monument historicoartístic pertanyent al Tresor Artístic Nacional, una declaració que signava el president provisional de la República a proposta del ministre d'Instrucció Pública i Belles Arts i que va ser publicada a la Gaceta de Madrid l'endemà, el 4 de juny de 1931.

Amb motiu d'aquesta efemèride la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Peralada ha organitzat un seguit d'actes commemoratius que tindran lloc al llarg del mes de juny al Centre de Turisme Cultural Sant Domènec.

Les celebracions començaran divendres 4 de juny , amb la inauguració de l'exposició fotogràfica 1975, Memòria gràfica d'un salvament. Una col·lecció d’imatges en blanc i negre del fotògraf Pablo García Cortés (Pablito) que mostra els treballs de neteja i condicionament del solar del Claustre per part de veïns de la vila poc abans que l’Ajuntament de l'època emprengués un ambiciós projecte de restauració del monument que en preveia el cobriment.

Els actes continuaran dissabte 12 de juny, amb dues visites comentades al Claustre a càrrec de la restauradora Imma Brull de l'equip 4Restaura, que explicarà in situ el perquè i el com dels darrers treballs de restauració i conservació del monument.

Divendres 18 de juny, el doctor Gerardo Boto, professor de la Universitat de Girona i autor del nou estudi històric sobre el Claustre , el presentarà a la sala d’actes del Centre de Turisme Cultural . Les conclusions de l'estudi trenquen mites sobre el que se sabia fins ara de l monument i de l’edifici del convent que l’allotjava.

A més, els dissabtes 5, 12 i 19 de juny , hi haurà visites guiades al Claustre. El personal de Sant Domènec explicarà als visitants la història i les vicissituds d’aquest singular monument romànic empordanès que acabat de restaurar, llueix més bonic que mai.

Totes les activitats seran amb aforament limitat i per participar hi serà necessària la reserva prèvia.