El Museu de l'Empordà de Figueres acull, a partir d'aquest divendres, l'exposició 'Ben Patterson a l'Empordà'. La mostra gira entorn la darrera obra de l'artista Ben Patterson -membre fundador del grup FLUXUS i una de les figures més rellevants de l'art d'acció internacional- que aquest va realitzar per La Muga Caula i que actualment forma part del fons del Museu de l'Empordà.

Amb motiu de fer el cartell de la 12a trobada Internacional de Poesia d'acció i Performance La Muga Caula amb una foto-acció de Ben Patterson, Joan Casellas es va desplaçar el 2016 a la ciutat de Wiesbaden per realitzar el projecte- L'artista va morir un mes després.

D’aquesta trobada ban sorgir diverses series fotogràfiques i videogràfiques que han restat inèdites mes enllà de la fotografia escollida pel cartell. Amb motiu del 5e aniversari de la mort de Ben Patterson i considerant que aquest cartell ha de ser una de les ultimes obres de Ben Patterson sinó literalment la darrera i que l’exemplar 1/5 de l’edició fotogràfica d’aquesta obra forma part dels fons del Museu de l’Empordà ens ha semblat interessat d’organitzar una mostra documental del procés creatiu d’aquesta foto-acció.

Era condició sine-quanon que tots els autors dels cartells promocionals de la Muga Caula participessin en la trobada. La sobtada mort de Ben Patterson just un més després de realitzar la foto acció va impedir-li fatalment d’assistir a la 12a edició de la Muga Caula i conèixer el salt d’aigua de la Caula, que tant agradava al seu admirat Marcel Duchamp.

Els dies següents a la sessió fotogràfica Ben Patterson encara va poder seleccionar la imatge final, donar l’OK a la maqueta i titular l’obra: The Kaiser plays violin. Amb aquesta exposició documental d’alguna manera el Kaiser Fluxus que va ser Ben Patterson tocarà finalment el violi a l’Empordà.