L'exposició En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d’art conceptual al MACBA es va presentar ahir dijous. La mostra recull una selecció de la donació que tot just fa un any va fer l'empresari tèxtil i el col·leccionista Rafael Tous al MACBA.

Tal com les comissaries de l'exposició indiquen "La Col·lecció Rafael Tous, donada al MACBA tot just fa un any, és el retrat d’un moment i d'unes pràctiques artístiques concretes. Vinculat al món del tèxtil i col·leccionista apassionat, Rafael Tous va apostar per l'art de concepte com un conjunt de pràctiques plurals que prioritzaven la idea i el procés per damunt de l'objecte. Sense intenció especulativa i d'una manera intuïtiva, Tous va configurar un fons que recull les actituds i els treballs experimentals portats a terme per un grup d'artistes, amb alguns dels quals va establir vincles d'amistat i els va acompanyar en el seu creixement artístic".

Josep Maria Joan Rosa va establir una estreta amistat amb Rafael Tous, que encara perdura. La donació Tous, que farà replantejar el relat del museu, tal com reconeixen des del MACBA, ha permès que dues obres originals de Josep Maria Joan Rosa (Miró, de 1979 i sense títol (monotip) de 1977) passin a formar part de la col·lecció del MACBA.

L'exposició d'art conceptual recull també obres de Francesc Abad, Eugènia Balcells, Jordi Benito, Carmen Calvo, Jordi Cerdà, CVA (Comité de Vigilancia Artística), Benet Ferrer, Alicia Fingerhut, Teresa Gancedo, Ferran Garcia Sevilla, Eulàlia Grau, Àngel Jové, Antoni Llena, Eva Lootz, Miralda, Fina Miralles, Muntadas, Pere Noguera, Jordi Pablo, Pilar Palomer, Carlos Pazos, Carles Pujol, Joan Rabascall, Àngels Ribé, Benet Rossell, Francesc Torres i Jaume Xifra. I romandrà oberta del 14 de maig de 2021 al 9 de gener de 2022 al MACBA, Capella MACBA i a la Sala Metrònom.