Durant el mes de maig del 2021 es duran a terme les funcions de Mapa de Ball, un projecte liderat pel Mercat de les Flors i gestionat per la Xarxa Transversal. Les actuacions dels 11 instituts de secundària a l’Alt Empordà, organitzades per l’associació AGITART, pretenen apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic jove; esdevenint alhora una eina educativa pel professorat.

Els 11 instituts que hi formen part són: Institut La Jonquera, Institut Illa de Rodes, Institut Cap Norfeu, INS Castelló d’Empúries, Institut El Bruel Empuriabrava, INS El Pedró, Institut Narcís Monturiol, Institut Ramon Muntaner, Institut Cendrassos, Institut Alexandre Deulofeu i Institut Olivar Gran.

Aquest any, mil estudiants de l’Alt Empordà ballaran “Pinya”, peça de la coreògrafa, performer i artista Sònia Gómez. La coreografia d’aquest 2021 es repensa amb l’objectiu d’apoderar l’espai escènic i també la vida. Tal com afirma l’artista: “Cal que es vegi la seva individualitat dins del col·lectiu. Començant des dels professors/res, que confiïn en la veu i la creativitat dels seus i les seves alumnes”. El projecte s'ha presentat aquest dimarts als jardins del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, a Figueres.

Mapa de ball és un projecte de pràctica artística a l’aula i es presenta com una eina educativa pel professorat, però sobretot s’introdueix com una vivència i experiència positiva per l’alumnat, tant personal com col·lectiva. D’altra banda, el procés de creació coreogràfica que es comparteix entre alumnes i professors, amb la supervisió artística del coreògraf i ballarins i ballarines locals, dona com a resultat final un espectacle de dansa contemporània.

La implicació de la Xarxa Transversal fa possible la vinculació dels municipis al projecte liderat pel Mercat de les Flors. Aquest projecte va néixer com una extensió al territori català de la Jornada Jove de Creació Artística: Dansa Contemporània d’àmbit barceloní, organitzada pel Mercat de les Flors, Institut del Teatre i Institut d’Educació de Barcelona (IMEB).

Per la seva extensió a altres ciutats catalanes, es va sumar al projecte el Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals, que aplega 10 ciutats mitjanes de Catalunya i col·laboren en l’àmbit de la Cultura compartint un seguit de valors en favor de la promoció i defensa de la cultura, i es beneficien dels avantatges del treball en xarxa. Aquest projecte es promou com un dels eixos principals del Pla d’Impuls de la Dansa, creat per la Generalitat de Catalunya, per reforçar i incrementar el compromís de la dansa amb l’educació, les escoles i la comunitat.