La fira grecoromana del Triumvirat Mediterrani, de l'Escala, que l'any passat es va suspendre per la pandèmia, arriba a la 25a edició i programa una quinzena d'activitats, entre dissabte i diumenge (8 i 9 de maig), amb diverses novetats i una programació adaptada a la situació actual, evitant alguna de les activitats que suposaven més concentració de públic i apostant per actes amb aforament limitat i amb inscripció prèvia.

Com és tradicional, les activitats es reparteixen entre el recinte del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries i el nucli antic de l'Escala. Els actes estan destinats a fer descobrir a la gran quantitat de públic que acull la fira, les tres cultures antigues que van fer vida al municipi: la ibera, la grega i la romana; d'aquesta manera, es permet que els visitants s'endinsin en el dia a dia de l'antiguitat.

«Esperem que a la gent li agradi aquest nou format. La fira celebra el 25è aniversari i hem apostat per una manera senzilla de tirar endavant els actes, per no perdre una edició més del Triumvirat que ens permet reviure el passat clàssic d'Empúries» ha destacat la regidora de Promoció Econòmica i Turisme, Marta Rodeja.

El dissabte es fan bona part de les activitats a Empúries, amb visites romanes, tallers d'oficis i artesans romans, d'arqueologia i de preparat medicinal, així com una nova activitat, la gimcana Empúries pista a pista, adreçada a públic familiar i juvenil. El MAC-Empúries també ofereix una visita a l'audiovisual del criptopòrtic de la Domus dels Mosaics.

Al nucli antic, la jornada de dissabte inclou una altra novetat, amb la presentació del projecte del Festival Pèplum i la projecció tot seguit de la pel·lícula Ágora (2009), d'Alejandro Amenábar, que comptarà amb introducció filmogràfica del catedràtic d'Història i teoria del cinema de la Universitat de Girona, Àngel Quintana, i les explicacions d'història i arqueologia de Joaquim Tremoleda, arqueòleg del MAC-Empúries.

Es tracta de la primera activitat que realitza l'associació cultural Untikesken- Amics del Museu d'Empúries que inicia un nou projecte després d'anys d'inactivitat. La voluntat de l'Associació Untikesken «és engrescar a tothom que estimi el patrimoni per seguir amb l'aventura que és retrobar-se amb el nostre passat com a ibers-grecs-romans d'Empúries» afirmen.

La projecció es farà a la plaça Víctor Català. La pel·lícula va guanyar 7 Premis Goya, incloent-hi el millor guió original per a Alejandro Amenábar i Mateo Gil, la qual cosa la va convertir en la segona pel·lícula més premiada de la XXIV edició dels Premis Goya de l'acadèmia de cinema espanyol.

Activitats de diumenge

El diumenge, la programació es concentra al nucli antic, amb activitats de reconstrucció històrica, a través de tallers d'oficis i artesans romans, tallers de demostració de gastronomia romana, tallers familiars de mosaics, màscares teatrals i de daus romans.

Una altra novetat serà la conferència que es recupera dins la programació, que pretén tractar del Menjar i salut en el temps dels romans: herències d'ahir en la dieta d'avui, i que anirà a càrrec de Carles Buenacasa, doctor i professor del Departament d'Història i arqueologia (UB).

Es clourà la jornada amb l'espectacle familiar Conte mitològic i música chill, a càrrec d'Albert Quintana, a la Riba, rebatejada per a l'ocasió com a terrasseta dels déus.

Totes les activitats programades compliran amb la normativa sanitària de la Covid-19, per la qual cosa moltes són amb aforament limitat i reserva prèvia a través del web inscripcions.lescala.cat. Enguany no es faran alguns dels clàssics del programa del Triumvirat com són el mercat o els espectacles com les lluites dels gladiadors «perquè no ens permetrien controlar l'aforament» destaca Rodeja.

«És un Triumvirat reduït» que segueix amb els objectius amb els quals va ser creat ara fa 25 anys. La fira es converteix un cop més en una celebració primaverenca que permet al públic viatjar al passat clàssic i romà del municipi.

Dinamitzar el municipi

Dinamitzar el municipi «Des dels inicis, la intenció d'aquesta fira ha estat dinamitzar el municipi a escala comercial» assegura la regidora: «Va sorgir arran de l'associació de comerciants i l'ajuntament com un esdeveniment dinamitzador que ha acabat adquirint un caràcter més turístic, una activitat per atraure turisme i visitants a l'Escala.

A l'antiguitat romana, s'anomenava triumvir a cada una de les tres persones que formaven una comissió o associació. Molts aspectes de la vida política, administrativa, social, jurídica i religiosa de Roma es regien per aquest procediment col·legiat.

El Triumvirat és el nom que designa cadascuna de les aliances polítiques que precediren a la instauració de l'imperi Romà. L'Escala va triar aquest nom perquè representa una aliança entre tres cultures (indiketa, grega i romana) i entre els tres organitzadors que van iniciar l'esdeveniment: (Ajuntament de l'Escala, UBET i Museu d'Arqueologia de Catalunya - Empúries) que tenien objectius en comú.