Aquest dijous 6 de maig a les cinc de la tarda es fa la cerimònia de lliurament del premi al millor museu europeu dels anys 2020 i 2021 (European Museum of the Year Awards). Per a participar-hi, tots els museus han hagut d’elaborar un video de 5 minuts en anglès presentant el museu i les activitats més importants que desenvolupa.

En el video presentat des de l'Alfolí de la Sal-Museu de l'Escala s'hi han inclòs imatges de les exposicions de l'Alfolí, del Museu de l'Anxova i de la Sal i de la Casa de Pescadors, això com de la Festa de la Sal, candidata a la llista de patrimoni inmaterial de la Unesco. Aquest és el vídeo:

A causa de la pandèmia, la cerimònia, que havia de tenir lloc de manera presencial a Cardiff (Regne Unit) el maig de 2020, s'ha hagut de postposar i finalment es fa on line, agrupant els 66 museus nominats el 2020 (entre ells l'Alfolí de la Sal-Museu de l'Escala) i els 22 museus nominats el 2021. La cerimònia es pot seguir virtualment des del Museu de l'Anxova i de la Sal amb el regidor de Patrimoni, Martí Guinart, la directora, Lurdes Boix, i tot l'equip del museu. Igualment s'ha decidit des de l'organització fer-la pública i tothom qui ho desitgi la pugui seguir en l'enllaç que facilita el Museu de l'Escala al seu web.

Aquest guardó l'otorga l'European Museum Forum (EMF), organització capdavantera a Europa que té per objectiu donar a conèixer els nous museus europeus i que fa 40 anys que treballa en aquesta missió. Aquest és el guardó museístic més prestigiós d'Europa i és una ocasió important per promoure enfocaments innovadors en el sector dels museus a tot el continent. Cal destacar que no només inclou els museus dels estats que conformen la Unió Europea, sinó que per aquest guardó competeixen estats d'arreu del continent. Cal destacar que el 2020 només es varen nominar tres museus de l'estat espanyol, entre ells l'Alfolí de la Sal-Museu de l'Escala.

La restauració i museïtzació de l'Alfolí de la Sal com a Museu de l'Escala ja va obtenir l'any 2018 el premi de l'Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) en l'apartat de projectes de creació o reforma integral de museus i equipaments patrimonials.