Carles Bros ha estat seleccionat com a finalista del Premi d'escultura de la Fundació Vila Casas 2021 amb una obra en homenatge a la posidònia. Es tracta d'una peça original, creada per l'artista, únicament i exclusiva per aquesta convocatòria que ha estat escollida entre una quarantena de treballs arribats de 401 participants d'arreu del món.

Les obres finalistes, que han quedat recollides en un catàleg, es podran visitar al Museu de Can Mario, a Palafrugell, a partir del 5 de juny, dia en què es farà públic el nom de la persona guanyadora. Amb molta satisfacció, Bros expressa la felicitat pel fet d'haver quedat finalista i sobretot «que el meu missatge, en defensa del mar i els oceans, arribi més lluny i que es pugui veure en un Museu i es parli». En aquest sentit, «la Fundació Vila Casas demostra una gran sensibilitat i fa una gran tasca pel bé de l'art i la cultura» reconeix l'artista.

Sobre l'obra Posidònia, Bros remarca com «l'escultura, segueix la meva línia de treball, en defensa d'espècies o elements en perill de desaparèixer, per deixar empremtes del moment històric, que vivim». L'altina o posidònia és una planta aquàtica, del gènere posidònia endèmica de la Mediterrània. «No és una alga, és una planta amb arrel, tija, que floreix i dona fruits i és la més important de la Mediterrània. La seva funció és primordial per fixar la sorra de les platges i per l'equilibri de l'ecosistema submarí, on viuen multitud d'organismes. On hi ha posidònia, indica la bona qualitat de l'aigua».

Fins ara la seva presència era molt important al cap de Creus, però «la pesca d'arrossegament, les àncores dels vaixells, l'extracció per part dels bussos, la contaminació o les algues invasores fan que aquesta planta vital, estigui en regressió».

La posidònia es reprodueix asexualment i un sol exemplar, es pot estendre 15 quilòmetres durant 100.000 anys, per la qual cosa es diu que és l'organisme més vell del planeta. «La posidònia és una espècie en perill d'extinció, que hem de protegir» defensa l'artista.

Les onades, les modela en forma d'esferes, i el llevant, les aboca a la platja. Durant l'arrossegament, les boles de posidònia, segresten multitud de partícules de microplàstic, que un cop a la platja, l'ésser humà pot eliminar.

L'escultura, que Bros ha presentat, té un missatge ecològic, de reciclatge, ja que l'ha realitzat amb materials en desús, metres i metres de tires de coure que ha anat embolicant fins a aconseguir com a resultat un volum esfèric com el que adquireixen quan arriben a la platja les posidònies. Aquesta planta té un color marró verdós, un color palla, que és el que ha volgut representar en la seva obra.

L'obra de l'artista és fruit de la seva inquietud, en constant evolució: «La creativitat s'acaba si tu vas fent allò que la gent vol, li agrada i t'ho compra». L'artista es va introduir en el món de l'escultura ara fa deu anys quan va realitzar l'obra Banc de Peix, a Colera a petició de l'alcalde Lluís Bosch. Al Museu Marítim de Barcelona, va presentar Conseqüències del Llevant. Amb elements senzills i objectes trobats, Bros pretenia fer entendre la importància del vent de llevant. La proposta també tenia un clar missatge contra la contaminació. Sota el títol Deixalles, es va poder veure una instal·lació que mostrava allò que la mar vomita perquè li ha arribat de mala manera de la mà de l'home.

Ara tornarà a fer sentir el seu missatge, a través de la Fundació Vila Casas. El premi d'escultura té una dotació de 15.000 euros. La peça guanyadora passarà a ser propietat de la Fundació Vila Casas i entrarà a formar part del seu fons. El guanyador del Premi d'Escultura realitzarà també una exposició en Can Framis (Barcelona), en el termini màxim d'un any des de la data de lliurament del premi.