El pianista, director i compositor Santi Escura (Mollet del Vallès, 1971) mai havia pensat a publicar la seva obra musical fins que l'amic i reconegut flautista Claudi Arimany, amb qui col·labora des de fa quasi tres dècades, el va animar a visitar l'editorial barcelonina Dinsic, especialitzada en compositors catalans. La seva obra els va interessar vivament i ara ja ha publicat quatre títols, tres dels quals s'integren en una col·lecció dedicada a la seva música de cambra. Tots ells es poden adquirir a través de Dinsic i també consultar a la biblioteca de Figueres.

«Publicar partitures a l'era digital ha quedat molt obsolet, però té quelcom de romàntic i fa que la teva autoestima musical es vegi recompensada», reconeix Santi Escura qui es recorda a ell mateix, d'adolescent, com un comprador compulsiu de partitures. El fet d'editar-les, però, li ha permès arribar a altres músics que volen interpretar la seva obra, com és el cas de la reconeguda flautista Patrícia de No que s'ha interessat per tocar-la i incloure-la en el seu repertori, i potser enregistrar-la.

Els tres títols que obren aquesta col·lecció són: 'El viatge poètic de Gemma' (2012), 'El paisatge dels somnis' (2016) i 'Emocions' (2018). Totes guarden un vincle emocional amb el compositor. 'Emocions' és un díptic musical dedicat als seus pares just quan van fer vuitanta anys. Inclou dues peces: «El bosc del pare» i «El mar de la mare». «Empro una textura pianística híbrida i alhora embolcalladora, creant espais atmosfèrics propicis que conviden la flauta a fer gala de les seves possibilitats expressives i tímbriques», diu.

'El paisatge dels somnis' és la segona peça, aquesta per a piano i contrabaix, un repertori molt escàs a escala mundial. En descobrir la rica obra del compositor i contrabaixista rosinc Josep Cervera, Escura es va animar a fer la seva pròpia aportació. Posteriorment la va estrenar al costat del contrabaixista de l'Orquestra Simfònica de Barcelona, Christoph Rahn. «És una obra molt oberta a la creativitat dels intèrprets», admet. La tercera obra, 'El viatge poètic de Gemma', un trio per a violí, violoncel i piano, està dedicada a la seva companya de vida.

Una obra plena d'humanitat

Una obra plena d'humanitatLa quarta composició publicada per Dinsic és 'El cercador d'estels'. Es tracta d'una obra per a orquestra de corda i piano que va estrenar l'Orquestra de Cambra de l'Empordà en l'homenatge pòstum que se li va fer al pianista Josep Falgarona a Figueres, el 2009. Aquell dia també es va presentar el jove pianista i compositor Joel Riu, aleshores alumne d'Escura, qui ara ha escrit el prefaci per a aquesta edició. Ell qualifica El cercador d'estels «d'una obra dotada amb una gran humanitat».

Santi Escura ja té en ment la propera de les obres que s'inclourà dins la col·lecció. És una creació per a violí, violoncel i piano que va crear especialment pel documental 'Figueres. Febrer 1939' produït per Visual 13 i l'Ajuntament i dirigit per Salvador Torres. Es va estrenar el febrer del 2009. Però l'obra d'Escura també desperta interès a Europa, concretament, a Viena, on l'editorial Naxos té previst publicar-li adaptacions orquestrals que ha escrit, principalment, per a Claudi Arimany. El compositor, que ara viu a Mollet del Vallès però manté estrets vincles familiars i emocionals amb l'Empordà, no amaga la il·lusió que sent. «És un somni complert i espero que tingui continuïtat», assegura.