La Biblioteca de Figueres vol celebrar el Dia Internacional de la Dona apropant el públic a una de les grans dones de les lletres catalanes: Víctor Català. El dimecres dia 3 de març, a les set de la tarda, proposa un recorregut virtual per la vida i l'obra de l'autora escalenca de mà de l'actriu Olga Cercós i l'escriptor Miquel Martín Serra, que ha fet la selecció de textos. «Es tracta d'una activitat que vol acostar, de manera amena i engrescadora, l'obra d'aquesta escriptora empordanesa al gran públic» expliquen els organitzadors.

L'activitat serà en línia a través de Jitsi Meet. Les inscripcions s'han de fer al telèfon 972 677 084 per a obtenir l'enllaç de participació

Caterina Albert i Paradís, pseudònim de Víctor Català, neix a l'Escala, filla d'una família de propietaris rurals. La seva sensibilitat artística es complementa amb una gran dosi d'observació i amb una especial atenció a la parla popular. El 1898 es presenta als Jocs Florals d'Olot amb el monòleg La infanticida, que escandalitza per la seva cruesa.

A principis del segle XX comença a publicar els seus contes, propers a l'estètica modernista: Drames rurals (1902), Ombrívoles (1904) i Caires vius (1907). Però és sobretot la novel·la Solitud (1905) la que la situa en el primer pla de la nostra literatura i consolida la seva trajectòria.

Com va dir Mercè Rodoreda, Víctor Català és «una dona que honora el nom de Catalunya».

Més informació sobre el Dia de la Dona a l'Alt Empordà.