L'escriptora i pedagoga Teresa Juvé i Acero, vídua del figuerenc Josep Pallach, compleix cent anys aquest diumenge, 7 de febrer, i ho fa en plena activitat com a degana de les lletres catalanes. En aquest dia del seu aniversari, a les 12 del migdia, a la Sala d'Actes del Museu del Suro de Palafrugell, la Fundació Josep Pallach, de la qual ella n'és presidenta d'honor, li ha organitzat un emotiu homenatge.

«Els cent anys de la Teresa són una de les efemèrides que enguany commemora oficialment la Generalitat de Catalunya. És un cas únic que els dos membres d'un matrimoni, en aquest cas Josep Pallach i Teresa Juvé, siguin reconeguts consecutivament, i un d'ells en vida», explica el president de la Fundació, Josep Maria Soler, alhora que recorda que el 2020 s'ha commemorat el centenari de Pallach.

Teresa Juvé va ser finalista l'any 1963 del Premi Nadal amb la novel·la La charca en la ciudad i és autora, entre molts altres llibres, de La trampa, L'arbre trencat i El degollador de Vallvidrera, de la sèrie detectivesca del portantveus Plagumà, publicades a l'editorial Meteora. Aquesta editorial, amb la col·laboració la Fundació Josep Pallach, també se suma a la celebració de l'efemèride i ara publica la novel·la El degollador de Vallvidriera, on el nou virrei de Catalunya, nomenat per Felip II, rep la notícia que el degollador de Vallvidrera ha tornat a actuar i cada cop ho fa més a prop del recinte emmurallat de Barcelona. Jaume Plagumà, el portantveus del rei, sempre assistit pel jutge Joanola, serà cridat a resoldre els crims del degollador, un assassí que sembla ser a tot arreu i en tots els estrats socials.

El seu primer lector

I és que, tot i l'edat, Teresa Juvé segueix escrivint cada dia; i té el cap molt clar. L'any 2010, va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2018 va ser guardonada amb el Premi Memorial Francesc Macià. Teresa Juvé va néixer el 1921 a Madrid, d'on era la seva mare. Gran lectora des de ben petita d'autors de les lletres castellanes, el seu pare, català, va despertar-li l'interès per la poesia catalana tan bon punt va aprendre a llegir. L'escriptora es va aficionar a les novel·les policíaques i també als relats biogràfics. D'aquests últims, cal destacar L'Aiguamort a la ciutat i Tu ets jo. L'octubre del 1948, es va casar a França amb el mestre, pedagog i polític català Josep Pallach (Figueres, 1920-l'Hospitalet de Llobregat, 1977) i van viure a París. Pallach va ser el primer lector dels treballs literaris de la seva dona i qui la va encoratjar a escriure.