Durant l’any 2020, en què la pandèmia ha condicionat el seu funcionament habitual, els tres Museus Dalí han rebut un total de 190.213 visitants, un 82,06% menys que l’any anterior. Com a conseqüència de les mesures adoptades per les autoritats sanitàries, els tres centres han obert un 55% menys de dies que l’any anterior i amb un aforament limitat al 30% de la seva capacitat.

La Fundació Dalí considera que l’obertura dels museus, que s’ha adaptat a l’evolució de la pandèmia, ha complert les expectatives dels visitants, que han valorat positivament la seva experiència artística i han agraït les estrictes mesures anti-covid adoptades, segons una enquesta portada a terme pel Grup de Recerca del Laboratori Multidisciplinar de Recerca en Turisme (LMRT) de la Universitat de Girona.

Els tres museus han tornat a tancar després de Reis i tenen previst la seva reobertura per Setmana Santa, si les condicions epidemiològiques ho permeten.

Els visitants de 2020 s’han repartit de la manera següent:

  • Teatre-Museu Dalí, Figueres (obert durant 6 mesos i mig): 123.062 visitants, un 85% menys que el 2019.
  • Castell Gala Dalí de Púbol (obert durant 4 mesos): 18.225 visitants, un 78% menys que el 2019.
  • Casa Salvador Dalí de Portlligat (oberta durant 5 mesos): 48.926 visitants, un 69% menys que l’any 2019.

Els ingressos per taquilla han caigut un 83% respecte el 2019, un punt més que les entrades venudes atès que es van ampliar les gratuïtats fins als 14 anys, i al personal implicat en la crisi sanitària.

Per procedència, la proporció de visitants es manté en relació als anys anteriors. Els percentatges dels 3 orígens principals són: 32% francesos, 24% catalans i 20% la resta d’Espanya. Pel que fa als grups, destaca la davallada dels procedents de Rússia ja que la pandèmia ha fet impossible viatjar en aquesta modalitat.

Tot i la pandèmia, la Fundació Dalí ha mantingut una activitat expositiva significativa. Fins que la crisi sanitària no va precipitar el tancament, l’exposició Salvador Dalí. Magic art celebrada a Moscou va rebre 500.000 visitants en menys de tres mesos. Malgrat les restriccions imposades per les autoritats sanitàries franceses, l’exposició multimèdia immersiva Dalí. L’enigma sense fi a la pedrera dels Baus de Provença, un projecte innovador que s’exhibirà als Ateliers de Lumières de París a partir del 29 de gener.

Al Teatre-Museu Dalí, s’han pogut veure dues noves propostes expositives: Dalí: el surrealisme soc jo! Paisatges fora del temps durant l’estiu de 2020 i una presentació de l’obra Galarina coincidint amb els 500 anys de la mort de Rafael Sanzio (en el marc de la mostra Dalí-Rafael, Un somieig prolongat inaugurada el 2019). Al Castell Gala Dalí s’hi ha pogut veure Gala/Dalí/Dior: d’art i de moda.

Durant el confinament, la Fundació Dalí va posar en marxa una renovada visita virtual al Teatre-Museu en quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès), basada en una tecnologia innovadora, que ha rebut 780.200 visites i una valoració molt positiva.