La Muga Caula i la Biblioteca Fages de Climent de Figueres, dins el cicle anual Lleixa d’acció, organitzen una jornada entorn de les publicacions i estudis de Fina Miralles. Tindrà lloc el proper dijous 17 de desembre, de 9.30 a 14 hores al canal de Youtube de la Biblioteca de Figueres.

L’acte comptarà amb la presència de Fina Miralles i la participació virtual d’altres persones del món de l’art i l’edició vinculades a l’artista.

Fina Miralles (Sabadell, 1950)

Fina Miralles (Sabadell, 1950)És una de les artistes més significatives de l’Estat espanyol des dels anys setanta fins avui. Va tenir un paper important en l’art conceptual català durant la dècada dels setanta, i es va vincular als seus corrents amb accions a la natura, representatives de les propostes del land art a Catalunya, des d’on va fer una crítica al totalitarisme, el patriarcat i la violència a través del diàleg entre allò que és natural i allò que és artificial.

Formada en Belles Arts, la seva àmplia trajectòria ha estat reconeguda en l’àmbit cultural nacional i internacional i la seva obra ha propiciat estudis, recopilacions, exposicions i premis de reconeixement. Actualment el MACBA li dedica la retrospectiva Fina Miralles. Soc totes les que he sigut, que es podrà veure fins a primers d’abril de 2021.

Fina Miralles ha estat vinculada estretament a la Muga Caula, i el seu cartell de l’any 2012 per a la trobada anual de poesia d’acció i performance, suposà el retorn de Miralles a l'acció al bell mig de la natura. Tot seguit vindran les grans recopilacions de la seva obra, els premis i les exposicions, que seran les protagonistes de la FINARIADA, una jornada entorn a les publicacions i estudis sobre l'artista, on participaran les autores que les han dut a terme: Assumpta Bassas, Marta Pol, Maia Creus, Maria Lluïsa Faxedas, Teresa Grandas i Denys Blacker.

D’altra banda, cal recordar que l’any 2019, amb motiu de la seva 15a edició, La Muga Caula va fer donació a la Biblioteca de Figueres d’un important nombre de llibres relacionats amb la performance i l’art d’acció, que també foren exposats al llarg del mes de juny.

Es tracta d’edicions presentades al llarg dels anys en el marc de La Muga Caula, petites publicacions portades a terme per LMC, revistes i llibres d’artista, i edicions de tiratges curts cedides pels propis artistes... una donació que s’amplia cada any i que configura un fons especialitzat sobre art d’acció dins la col·lecció de la Biblioteca de Figueres, que es troba a disposició dels usuaris i estudiosos de la matèria i que, enguany, incorporarà les publicacions i estudis a l’entorn de Fina Miralles presentats al llarg de la FINARIADA. Aquestes publicacions s’aplegaran en una mostra que podrà veure’s al llarg dels propers dies a la biblioteca.

La Muga Caula i la Biblioteca de Figueres van iniciar la seva col·laboració el 2017 per tal de donar visibilitat a les publicacions entorn a la poesia d’acció i la performance. El 2018 va tenir lloc exposició i una taula rodona sobre les revistes d’artista, i el 2019, a banda d’una mostra de publicacions, també organitzaren una conferència de Glòria Bordons sobre Joan Brossa.

Programa

9.30 h - Presentació

Nati Vilanova directora de la Biblioteca Fages de Climent i Joan Casellas director de la Muga Caula.

9.40 h - 11.40 h Primera taula

Assumpta Bassas, Fina Miralles, dels inicis a la seva etapa conceptual. Tesina per la UB 2001.

Denys Blacker. Fina Miralles a Corpologia 2011-2015. Número extra recopilatori. Edita Gresol Art amb col·laboració de la Muga Caula. Madremanya/Les Escaules, 2020.

Maia Creus, Fina Miralles. Paraules fèrtils 1972-2017. Edició inèdita de tot l’arxiu textual de Miralles. Editorial Fundació Arts, Sabadell 2018.

12 h - 14 h Segona taula

Marta Pol Rigau, Anàlisi de l'obra plàsticovisual i poèticotextual de Fina Miralles: l'arbre com a reflex de la seva cosmologia. Tesis per la Universitat Autònoma de Barcelona. 2012.

Maria Lluïsa Faxedas, Germinal. Sobre l'obra de Fina Miralles. Edició del seminari del mateix nom presentat a la Universitat de Girona. Documenta Universitària 2020.

Teresa Grandas, Fina Miralles. Soc totes les que he sigut. Catàleg de l'exposició retrospectiva de Fina Miralles al MACBA comissariada per Teresa Grandas. Barcelona 2020.