El públic figuerenc és sobradament coneixedor del talent, l'empatia i el poder de seducció escènica de Guillem Albà com a mestre de cerimònies de les inoblidables gales inaugurals del Festival Còmic dels anys 2017 i 2019, juntament amb l'Orquestra Marabunta al Teatre Municipal El Jardí.

Un any i escaig després, i amb l'obligat ajornament a causa del confinament per la Covid-19, el polifacètic artista vilanoví ha tornat a Figueres en el marc del Còmic, aquest cop en format de one-man-show, per presentar-nos Calma! Un magnífic espectacle per a tota mena de públics amb el que ens explica quelcom tan quotidià i, malauradament tan assumit, com el fet del «no parar». Un modus vivendi que ja hem normalitzat del tot: el de les presses permanents, el de la tecnologia alienant, el de les agendes plenes a vessar i el de l'estrès amb el qual convivim subjugats.

En Guillem Albà no és només un excel·lent i versàtil clown que fa gairebé de tot: ombres xineses, titelles (li ve de família), gest, canta, balla, fa màgia, toca la mandolina... i somnia. I és que entremig d'aquest caos perfectament organitzat, i a estones improvisat, ens regala un interludi oníric inoblidable amb alguns dels moments de poesia visual més bonics vistos darrerament, així com detalls coreogràfics amb reminiscències a espectacles memorables com els Voyageurs immobiles de l'artista Philippe Genty o a Vader dels Peeping Tom (amb les tres edats de l'home).

No podien faltar les dosis d'humor surrealista i esbojarrat marca de la casa, arribant al seu clímax absolut amb un delirant i frenètic invent multitasca, digne del professor Franz de Copenhage, creat per facilitar la vida diària als més atrafegats. Sens dubte, un altre dels grans moments del muntatge.

Guillem Albà fa bandera, i no només en sentit figurat, d'un missatge optimista, vitalista i catàrtic, i al final de la funció, converteix la que abans de la pandèmia era una abraçada d'agraïment recíproc amb el públic, en una afectuosa salutació (amb mascareta) amb tots els espectadors a la porta del teatre.