29 de setembre de 2020
29.09.2020
L'Empordà
Terrades

WunderKammer ens entrega
el «cor bategant» del més romàntic poeta francès, Nerval

L'editorial publica totes les cartes d'amor que l'autor va enviar, i que es conserven, a l'actriu Jenny Colon

28.09.2020 | 19:18
L'escriptor i poeta francès Gérard de Nerval

«Vostè és la primera dona que estimo i jo soc potser el primer home que l'estima d'aquesta manera». «No li faci por veure'm; la seva presència em calma, veure-la em fa falta i impedeix que m'entregui a la desesperació que em mataria». Qui aquestes frases signa és el més romàntic dels poetes francesos, a qui molts surrealistes van prendre com a mestre. És Gérard Labrunie (1808-1855), conegut com a Nerval. L'editorial WunderKammer de Terrades recupera, per primer cop totes juntes, les cartes que es conserven i que va enviar a la seva estimada, l'actriu Jenny Colon, en una edició extraordinària que inclou un postfaci amb una interpretació més teòrica de Juan Eduardo Cirlot, gran admirador del poeta, publicat a Papeles de Son Armadans el juny de 1966. Segons ell, aquell etern femení que perseguia Nerval en cada dona no era altra cosa que l'ànima. «Una recerca no tant amorosa com espiritual», conclou l'editora Elisabet Riera.

L'actriu Jenny Colon, una dona moderna que va viure els seus amors amb llibertat.


Cartas de amor a Jenny Colon és un altre essencial del fons WunderKammer. Allò que el fa especial és que, a través de les cartes, el lector és capaç de percebre «el cor bategant» de Nerval, un cor hiperromàntic que oscil·la entre sentiments contradictoris envers la persona que estima, l'actriu de teatre Jenny Colon, una dona avançada al seu temps, amb molts admiradors que Nerval situa quasi «en un lloc inabastable». «Ell encarna el romanticisme per com viu la seva vida, per com van ser els seus amors», diu Riera tot afegint que «a les cartes es percep un home desesperat i a la vegada delicat que la tracta amb gran respecte i delicadesa». Entre les excentricitats que van girar entorn d'aquesta relació, però, destaca com el poeta va recórrer molts països buscant mobles per decorar l'habitació on volia estar amb l'estimada, espai que ella, malauradament, mai va trepitjar.

Elisabet Riera recorda que Nerval és autor d'un llibre «meravellós», la seva obra pòstuma, Aurelia, «tot un viatge delirant entre romanticisme i surrealisme». En aquest llibre, hi apareixen també fragments de les cartes d'amor a Jenny Colon però com si fossin dirigides a Aurelia. L'editora no creu que Nerval pensés mai que les cartes poguessin ser material publicable. «Ell va morir miserablement i potser si hagués pensat que en podia treure rendiment les hauria publicat», comenta. Tampoc es descarta que patís algun desequilibri mental que el va dur a restar internat un temps en un sanatori.

Cartas de amor a Jenny Colon
Gérard de Nerval
80 pàgines
17,50 euros

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook