L'artista Paula Lausin Clay tenia la necessitat de tancar una etapa vital i es va posar a treballar en l'obra que s'exposa a Ca l'Anita de Roses sota el títol Transparències. La mostra està composta d'una sèrie de retrats de diverses dones de la seva família, la seva mare, les seves germanes, la seva filla Uma de dos anys i ella mateixa, la Paula. «Tenia moltes ganes de retratar-les, perquè en un moment de les nostres vides vam acabar vivint totes juntes i amb aquesta obra és com tancar el cercle, tancar el passat per donar peu al futur» explica l'artista establerta des de fa un parell d'anys a Girona.

A Transparències, s'hi poden veure uns retrats que es mouen, ja que estan estesos en tractar-se de teles, en les quals, mitjançant diverses capes d'altres teles translúcides, acaben conformant els rostres de les dones del seu entorn familiar. Amb aquesta tècnica vol reivindicar la posició de la dona i «tota aquella artesania de cosir que feien antigament les dones, del costum d'estendre la roba i, en definitiva, donar importància a aquelles petites coses que potser van quedant en l'oblit» manifesta.

Treballar les teles, cosir sobre elles, utilitzant materials naturals com el cotó i el lli «ha estat com un acte meditatiu» assenyala. La instal·lació tèxtil que omple la sala ofereix una imatge impactant: «Les teles no només estan cosides i brodades, sinó que existeix un joc lumínic i gràcies a la llum i la superposició de capes es pot veure el retrat de les dones amb menys o més claredat. Sense llum, el rostre desapareix i veus més les textures, els fils» revela. Seria interessant, remarca l'artista, exposar les teles a l'exterior per veure com els rostres canvien: «Són rostres en moviment que apareixen del no-res».

Actualment és l'artista resident a La Volta de Sant Narcís i estudia un Grau d'Arts a la Universitat Oberta de Catalunya. El talent artístic de Paula L. Clay va ser reconegut a la darrera edició del Festival Inund'Art, on Transparències va ser el projecte guanyador de la Menció Especial d'Art Jove.

Gràcies a aquest premi, l'artista ha exposat a Torroella de Montgrí, i té dues exposicions previstes a Barcelona i la Casa de la Generalitat, a Perpinyà, que encara no tenen data, a causa de la Covid-19. La mostra es pot visitar a Ca l'Anita de Roses fins al 25 d'octubre.