Fa dos-cents anys, en els temps de Quaresma, a les cases benestants de Barcelona s'hi feien representacions d'ombres xineses, una tècnica d'origen mil·lenari que va arrelar fort a Catalunya. Aleshores se'n feien làmines de cartró que reproduïen personatges i els nens hi jugaven. El folklorista Joan Amades va recuperar-ne catorze i vuit llibrets teatrals del segle XIX que es preserven en el fons d'imatgeria popular Joan Amades. Ara, el Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres, en presenta una petita exposició on s'apleguen un conjunt de reproduccions d'aquells originals que, com va explicar Antoni Serés, comissari de la mostra, acumulen ja cent seixanta anys d'història.

La mostra es pot veure a la Sala Brossa fins al 29 de novembre. Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular, va ser a Figueres el dia de la presentació, divendres passat, i va animar a visitar-la tot assegurant que Amades «era una persona de ment oberta que va saber captar tot el que passava en el seu temps i de tot el que era ja hereu i representatiu d'un món i d'un moment». Per a Blasco, aquestes ombres xineses «són una de les meravelles» d'un fons del qual encara queda molt per descobrir en el Centre de Documentació de Cultura Popular.

Justament, aquestes ombres, Joan Amades les va aplegar com a «literatura de canya i cordill», quelcom que, segons Serés, a Figueres, encara resten testimonis després de veure com alguns comerços mantenen la tradició. Les làmines que Amades va conservar van ser impreses a Barcelona a les impremtes de Juan Llorens i Antoni Bosch. «Reproduïen influències de corrents francesos i tenien aires italians», va puntualitzar Serés.

Juntament amb aquesta exposició, el museu també en presenta una altra de petit format inspirada en el darrer llibre de l'escriptor figuerenc Vicenç Pagès, Memòria vintage. S'han escollit sis entrades del llibre, que està organitzat a manera de diccionari, il·lustrades per dibuixos de Miguel Bustos. Es podrà veure fins al 10 d'octubre.