Per la Festa de l'Anxova, que se celebra el diumenge 4 d'octubre, la Unió d'Antics Saladors d'Anxova i l'Ajuntament de l'Escala han acordat mantenir l'acte institucional, que inclou el pregó i l'entrega de l'Anxova d'Or, però amb les mesures que s'han anat adoptant a totes les activitats celebrades aquest estiu, que inclouen el control d'aforament i la necessitat de reservar entrada a l'Oficina de Turisme.

El pregoner d'aquest any serà el president del consell regulador de la Denominació d'Origen Empordà, Xavier Albertí, i l'acte es farà al migdia. Aquest any es donaran dues Anxova d'Or. Una per al jove futbolista escalenc Valery Fernández, que juga amb el Girona FC i l'altra, per a l'economista Xavier Sala-i-Martin. En canvi se suprimeix la degustació popular d'anxoves, ja que és una activitat que comportava una important aglomeració de persones.

Reinventant la festa

Per la mateixa raó, també s'ha decidit canviar la popular Ruta de la Tapa de l'Anxova, que suposava una gran acumulació de persones a la majoria dels locals participants, per una activitat nova, que s'ha denominat Gastroanxova Tour.

Es tracta d'oferir visites guiades per a grups d'un màxim de 9 persones més el guia (el nombre s'adaptarà en cas de canvi de normativa), que permetran combinar el coneixement d'alguns dels atractius del municipi, al mateix temps que es degusten tapes fetes amb anxova a diversos establiments. L'activitat inclou visita guiada de dues hores, cinc tapes i cinc begudes i el cost és de 25 euros per persona.

«En els moments que estem vivint, intentem reinventar-nos sempre que sigui possible, i en aquest cas ho fem amb un nou producte turístic que ens permet gaudir d'una interessant experiència, la qual potencia dos dels nostres grans atractius, com són la cultura i la gastronomia, i productes de qualitat i de proximitat com són les nostres anxoves i els vins de l'Empordà», remarca la regidora de Promoció Econòmica, Marta Rodeja.

Quatre rutes diferents

S'han creat quatre rutes diferents, que d'entrada està previst que permetin arribar a sis grups. Cadascuna d'aquestes rutes recorre atractius diferents, es fan majoritàriament a peu i, en alguna ocasió, amb l'ajuda del Carrilet per arribar a les zones més allunyades. Així, hi ha una ruta que se centra al nucli antic; una altra que passa pel passeig de Riells (explicant la seva vinculació amb el conte del Petit Príncep) i arriba fins al port i Montgó; una altra que va des del nucli antic fins a Riells i, finalment, una que va de Sant Martí d'Empúries al nucli antic.

La reserva també s'ha de fer a l'Oficina de Turisme. L'aforament màxim de les rutes és de deu persones i la durada de l'activitat és de dues hores aproximadament. Els interessats es poden inscriure a l'Oficina de Turisme fins al dia 1 d'octubre i el preu és de 25 euros. L'entrada inclou 5 tapes, 5 begudes i la visita guiada.

La festa tindrà el seu inici amb el pregó a càrrec de Xavier Albertí que parlarà com a representant de la DO Empordà. «L'Escala és un punt central i emblemàtic, un símbol de l'arrencada de la història del vi a l'Empordà i la Península, situada al mig del Baix i l'Alt Empordà» destaca.

És per aquest motiu que Albertí centrarà el seu pregó precisament en maridar el vi amb el producte estrella del municipi i de la festa, l'anxova. «Em fa especial il·lusió fer aquest pregó perquè no n'he fet mai cap en solitari i agraeixo l'oportunitat».

Albertí ha recordat la relació de la Denominació d'Origen Empordà amb el Museu d'Empúries, escenari de moltes festes realitzades per l'entitat on s'han dut a terme activitats relacionades amb el vi, els romans i els grecs. També a través de la Càtedra del vi i de l'oli, que sorgeix d'un conveni entre la UdG, l'Ajuntament de Figueres, la DO Empordà i la DOP oli de l'Empordà es va presentar el plafó Ets a l'Empordà, país de vins.

Aquest espai, situat en una zona propera a l'entrada de la ciutat grega d'Empòrion, pretén emfatitzar els vincles històrics de l'activitat vitivinícola i d'elaboració d'oli que es produeixen a la regió des de l'antiguitat.

Després del pregó es farà el lliurament dels premis emblemàtics de la festa, dues anxoves d'Or, una per al futbolista de l'Escala Valery Fernández, i l'altra, a l'economista Xavier Sala-i-Martin.