L'escriptora Maria Mercè Roca, nascuda a Portbou, s'adreça al públic infantil amb una nova novel·la L'Anita i el llebrer. Il·lustrada per Anna Baquero, narra la història d'amistat entre una nena i el seu gos. L'autora explica que el confinament li va servir per escriure el llibre, un encàrrec de l'editorial La Galera.

Seguint el format de diari, Roca presenta l'Anita, una nena de vuit anys amb una família peculiar: «El seu pare viu a l'Antàrtida estudiant els pingüins i té una mare escriptora de best-sellers molt xic». La normalitat de l'Anita canvia quan la seva mare ja no apareix a les llistes de més venuts i la seva representant els proposa que adoptin un llebrer «és cool». Al final, però, el gos serà més trapella del que la família esperava i l'Anita viurà mil aventures perquè no els separin.

Humor i diversió

Es tracta d'una història plena d'humor, tendresa i trapelleria. «Està escrita perquè sigui el primer llibre que els més comencin a llegir sols, a mi m'agraden que siguin contes divertits» assenyala l'autora que reconeix la dificultat i la responsabilitat de construir una història que connecti amb els més petits de la casa, utilitzant una llengua viva que els enganxi i alhora «estimuli el plaer per la lectura». Hi ha llibres que serveixen per curar les pors, la gelosia. El que Roca pretén és que «el nen pugui llegir-lo únicament per divertir-se sense que tingui la sensació que l'estàs alliçonant».

Maria Mercè Roca és una de les escriptores catalanes més solvents de la narrativa contemporània. La seva obra comprèn reculls de narracions, novel·les per a adults i literatura infantil i juvenil. En aquesta ocasió, el seu relat forma un binomi perfecte al costat de les il·lustracions d'Anna Baquero. El seu punt fort és l'expressivitat, especialment dels nens i els animals, tal com es reconeix en els dibuixos de l' Anita i el llebrer: «són il·lustracions que emocionen per les expressions de tots els personatges, tant de la nena, com del pare, la mare, els amics i la dels animals: el llebrer i el lloro».

Animals de companyia

L'escriptora Maria Mercè Roca ha volgut en aquest llibre, on els animals de companyia tenen una gran importància, fer un homenatge al gos llebrer, «jo en vaig tenir un i m'agrada especialment, és molt especial i elegant». És per això que quan la mare de l'Anita deixa d'aparèixer a les portades de les revistes i veu la seva carrera perillar, la seva representant li aconsella fer-se amb un gos llebrer «que està de moda». Serà una decisió important per a l'Anita, ja que els seus pares viuen cada un en el seu propi món. «Quan el gos arriba a casa es posa molt contenta perquè així ja no se sentirà més sola, i fins i tot s'escaparà amb el gos vivint un autèntic periple».

L'Anita i les seves aventures són compartides amb els seus amics. Maria Mercè Roca presenta un retrat de diferents personatges: hi ha la seva amiga Bet, «una nena amb asperger molt divertida i una mica especial, perquè no sap dir mentides, el seu amic Pol, un nen al qual li agraden molt els dinosaures i en Taret, el fill de la senyora de la neteja».

Tots quatre donen vida a un conte ple d'entremaliadures i escenes que faran gaudir els més petits i ja s'entreveu que el personatge de l'Anita és molt especial i hi haurà nous episodis, conclou l'autora.