L'Associació d'Ajut per a Nens de Nicaragua - AANN és una organització no governamental creada per Joan Llauró, metge de professió i veí de Darnius amb l'objectiu de salvar i millorar la vida dels infants de San José de Cusmapa, un poble del departament de Madriz, una regió remota de la República de Nicaragua. Se sustenta a través d'un sistema de padrins que ell mateix ha buscat a partir de tocar la consciència dels amics i coneguts i a través d'aportacions particulars. «El problema és sempre financer» es refereix Llauró a la manca de recursos per tirar endavant els projectes, sobretot en aquests moments de crisi quan les donacions són cada cop menys nombroses.

Per ajudar a pal·liar aquesta situació, Llauró ha organitzat la segona exposició i subhasta d'art al poble de Darnius gràcies al lliurament altruista d'obres per part de 23 artistes, els dies 10 i 11 d'octubre El primer dia La Sala La Concòrdia acollirà una mostra amb una quarantena d'obres de pintura, fotografia i dibuix, d'autors nacionals i internacionals. L'endemà, al mateix espai, tindrà lloc una mostra artística i musical i després es farà la subhasta a la baixa de les peces. L'acte es clourà amb l'actuació del grup musical Entredos.

Joan Llauró, president de l'ONG i del programa Catalunya solidària a Nicaragua, compartirà, amb els assistents, imatges comparatives del seu projecte «per mostrar a la gent com es destinen els recursos que fem arribar des de l'associació».

La dedicació de Joan Llauró cap al món de la solidaritat i la cooperació comença a la dècada dels anys vuitanta. Va ser llavors quan va fer un màster de direcció d'empreses i va sortir de l'àmbit de la medicina de primera línia dedicant-se a la direcció d'hospitals i mútues. Immers en una vida laboral molt intensa, es va adonar que passar temporades a la selva amazònica li suposava una higiene personal.

Així, en períodes de dos o tres mesos a l'any, se n'anava a zones selvàtiques de diferents països de Sud-amèrica, sense cap altra finalitat que veure les coses del món des d'una altra perspectiva. Primer va anar a la selva de Bolívia, després a la del Perú i més tard a les de Paraguai i l'Equador. Fa sis anys va arribar a la regió de San José de Cusmapa, a Nicaragua, que és un dels països més pobres del món. Joan Llauró encara va anar a parar a la zona més pobra de Nicaragua, en concret a San José de Cusmapa, al departament de Madriz, amb capital a Somoto, una ciutat de 35.000 habitants, que té un dels índexs de misèria més alts del món.

Llauró es va trobar amb una gran quantitat de criatures desnodrides, mal cuidades i amb risc de mortalitat molt alta, nens discapacitats i malalts crònics: «Tots els nens estan escolaritzats, i a l'escola, entre el govern i les ONG, els garanteixen un àpat al dia d'arròs amb pollastre. La majoria és l'únic que mengen al dia. El problema més gran està en els nens que no poden anar a escola perquè estan malalts. Aquests nens no tenen l'àpat de l'escola, i en molts casos no tenen cap més àpat». Quan Llauró va observar aquesta realitat «vaig decidir ficar-me de ple, ja no vaig poder mirar cap a un altre costat», explica.

Llista d'espera

D'aquesta manera, ara fa cinc anys, el doctor Llauró va mobilitzar-se: va formar l'Associació d'Ajut per a nens de Nicaragua i va procurar llits i matalassos als nens perquè no dormissin a terra, va aconseguir aliments i va col·laborar amb l'estructura mèdica de Nicaragua. També orienta la seva activitat cap a les famílies dels nens, per ajudar-les a sortir de la misèria, amb la creació d'un hort comunitari i tallers de costura. En total el seu suport arriba a un col·lectiu de 25 nens i les seves famílies «tot i que hi ha una llarga llista d'espera de nens necessitats»

Joan Llauró és l'autor de Guiños y rasguños (2018), en el qual es pot llegir un entremat de relats breus. Aquesta és la seva tercera incursió en la narrativa després de Ningú es diu nadie (2008) i del llibre de relats Confidències i altres pecats (2015). L'autor també dedica la venda dels llibres a finalitats solidàries.