A partir de l'1 d'octubre i fins al 30 de novembre els balcons i finestres d'alguns municipis de les comarques gironines acolliran l'exposició «Desde mi balcón», que ha organitzat el festival PHotoESPAÑA conjuntament amb INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.

«Desde mi balcón» és una exposició col·lectiva sorgida de les imatges capturades des dels balcons i finestres durant el confinament establert a causa de la pandèmia de la COVID-19, elements simbòlics d'aquells moments. Es tracta del recull de les vivències de la ciutadania i l'expressió dels seus punts de vista sobre aquesta situació a través de la fotografia.

Al territori gironí la mostra estarà formada per cinquanta imatges impreses en grans lones d'1,60 per 1,40 metres exposades en edificis emblemàtics i públics de diversos municipis de la demarcació de Girona. En concret seran sis capitals de comarca (Girona, Santa Coloma de Farners, Ripoll, Figueres, la Bisbal i Banyoles) i el municipi de Salt. D'aquesta manera, les ciutats passaran a ser les sales expositives que mostren aquesta creativitat i exploració artística col·lectiva, sorgida —i ara projectada— als balcons i finestres.

Així mateix, des del portal web d'INSPAI, s'habilitarà una nova secció des de la qual també es podrà consultar la ubicació d'aquestes fotografies, preses tant per aficionats com per professionals del sector i una exposició virtual amb les imatges seleccionades.

Aquest any PHotoESPAÑA, un dels festivals de fotografia de referència de l'Estat espanyol, ha obert la seva XXIII edició amb cinquanta exposicions emplaçades en cinquanta ciutats espanyoles, com a gran homenatge col·lectiu que en algunes ciutats s'allargarà fins a finals d'any.

El mes de març passat, PHotoESPAÑA va convocar el públic en general perquè realitzessin aquestes imatges. Un total de 2.450 fotografies han estat seleccionades per un jurat d'experts per participar en l'exposició d'entre les més de 63.0000 que es van presentar i que actualment es poden consultar a la xarxa social Instagram. La convocatòria ha gaudit d'una participació molt elevada.