La tretzena edició de la Ruta de l'Art, comissariada per Anna Maria Constanseu, arriba els dies 10, 11 i 12 d'octubre a Castelló d'Empúries seguint totes les mesures del PROCICAT sobre la Covid-19. L'obra de noranta-un artistes consagrats i emergents omplirà disset espais públics i privats emblemàtics del municipi. L'Ajuntament considera que les característiques de la Ruta de l'Art, els seus espais, circuits i la capacitat de limitar els aforaments permeten preservar les mesures necessàries per prevenir i contenir el contagi per la covid-19. "La Ruta es podrà fer sense cap problema, si les condicions actuals es mantenen, tot i que algunes de les activitats paral·leles s'han suprimit del programa a causa de la covid. Els concerts davant dels bars, l'actuació dels Diables de Castelló i el RuTast, la degustació de productes que cada any hi havia davant del mercat d'art es deixaran de fer, per evitar aglomeracions de gent" ha explicat l'alcalde Salvi Güell.

Un any més el recorregut pel casc antic permetrà descobrir nous espais com l'antic Convent de Sant Agustí que es podrà visitar durant aquests dies com a al·licient de la Ruta d'enguany. També són nous els espais de El Forn -antic Forn Cusí-,i La Blua, Espai d'art, una nova galeria privada que ha obret al municipi. La comissaria de l'exposició ha volgut agrair el suport de l'ajuntament a la Ruta de l'Art, una iniciativa ja consolidada que permetrà el públic gaudir de la pintura, l'escultura i la fotografia, en un itinerari on es fonen l'art, la cultura i la història."La gent té ganes de passejar, és conscient del que està passant" ha destacat Constanseu que recorda l'estat de fragilitat en què es troba el món cultural, "ja des d'abans de la pandèmia i ara la covid l'ha acabat de rematar", d'aquí la importància de seguir apostant per la cultura segura, amb esdeveniments com la Ruta de l'Art, ha assenyalat.

Artistes consagrats i emergents

Els artistes que exposaran a la Ruta de l'Art procedeixen del territori català amb la presència d'alguns participants de Galícia, Cantàbria, País Basc i Catalunya del Nord. Un any més s'ha convidat el col·lectiu de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i també la galeria El Claustre. Com cada any un artista de la Ruta cedeix la imatge del cartell de cada edició. La d'aquest any, la 13ª, és obra d'Emili Armengol, una escultura titulada "orada" feta d'alumini, inox i pedra.

Per complementar l'estada dels visitants a la Ruta, es mantenen algunes activitats paral·les en el marc d'aquests tres dies com son el Mercat d'Art, espai destinat a la venda d'obres en format petit i a preu assequible, el ruTaKids, concurs de dibuix infantil, el ruTagram concurs de fotografia i les rutes guiades. A més, enguany, en les mateixes dates coincideix EmpuriaTApes, la ruta de tapes als restaurants de Castelló i Empuriabrava i les Jornades de Patrimoni, fet que ja s'havia donat altres anys.

El convent de Sant Agustí obre al públic

La Ruta de l'Art segueix cada any una manera de fer similar però en cada edició s'introdueixen nous atractius. En aquesta ocasió el públic podrà visitar l'antic convent de Sant Agustí. L'alcalde del municipi ha explicat que els propietaris han cedit durant 40 anys la utilització de l'immoble a l'Ajuntament que el destinarà a equipament cultural. Serà un espai complementari i sala d'exposició arqueològica al Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó.

La Diputació de Girona ha col·laborat econòmicament amb una ajuda del 60% del cost de les obres de rehabilitació que s'hi han realitzat.

El convent de Sant Agustí va ser reconstruït pels monjos agustinians després que l'anterior convent medieval de Santa Magdalena fos destruït l'any 1654. La ubicació de l'actual edifici del carrer Calabró coincideix amb el centre del puig Mercadal, una de les primeres àrees de població i emplaçament de l'antic castell altmedieval de la vila, la primera residència dels comtes d'Empúries.