Aquest dijous al matí s'ha presentat la 13a Ruta de l'Art al Pati del Palau dels Comtes de Castelló d'Empúries. L'Emplaçament, que és un dels espais expositius, ha acollit la presentació d'una nova edició de l'esdeveniment que combina Art i Patrimoni al centre històric del municipi.

A l'acte hi ha assistit Salvi Güell, alcalde de Castelló d'Empúries, Anna Ma Constanseu, comissària de la Ruta i Emili Armengol, i artista participant que enguany ha cedit l'obra que porta per títol Orada com a imatge representativa d'aquesta edició.

Una Ruta marcada per la Pandèmia

Durant la presentació, s'ha volgut manifestar sobretot la voluntat de l'organització de mantenir l'esdeveniment tot i la situació excepcional provocada per la pandèmia. Es considera que en aquests moments és més important que mai continuar donant suport a la cultura. S'ha fet evident, durant el confinament, que l'art i la cultura son necessaris i així ho ha demostrat recentment també la Generalitat declarant la Cultura com a bé essencial. Les característiques de la Ruta de l'Art, els seus espais, circuits i la capacitat de limitar els aforaments permeten preservar les mesures necessàries per prevenir i contenir el contagi per la covid-19.

Per aquests motius, l'Ajuntament de Castelló d'Empúries i Anna M Constanseu han dedicat tots els esforços a tirar endavant la 13ª la Ruta de l'Art, restant en tot moment amatents a l'evolució de la pandèmia que podria obligar a aplicar alguns canvis i restriccions de darrera hora. No tots els actes s'han pogut adaptar a les mesures sanitàries i de seguretat i per tant, se n'han hagut de suspendre alguns com el Rutast o l'espectacle de foc; tanmateix, es manté l'essència de l'esdeveniment que permet recórrer el centre històric gaudint de l'art i el patrimoni arquitectònic, això sí, es recomana fer-ho en grups reduïts i fent ús de la mascareta i del gel hidroalcohòlic.

17 espais i 91 artistes

Durant el recorregut pels diferents espais, s'hi trobaran exposades diferents disciplines artístiques. La pintura continua essent la protagonista però l'escultura i la fotografia, aquesta darrera més minoritària, també hi son ben representades. La diversitat en els emplaçaments de les obres complementen la riquesa del circuit. Tot i les numeracions de cada espai, el visitant és lliure de passejar i gaudir-ne seguint l'ordre que desitgi aturant-se per descansar quan així ho consideri.

La majoria dels espais son de titularitat municipal però des dels inicis alguns particulars cedeixen també racons propis, com el Palau Macelli o Can Sanllehí, així com alguns bars i restaurants que hi participen oferint el seu local com a sala d'exposició, com fan el Portal de la Gallarda, l'Antic Forn Cusí o Les Voltes. És també un dels incentius dels visitants habituals de la Ruta veure aquests nous espais que modifiquen i enriqueixen el recorregut obrint l'accés, en alguns casos, a visitar-lo només durant aquests dies, com el convent de Sant Agustí.

Des de la primera Ruta de l'Art, l'any 2008, en què hi van exposar 40 artistes, ha anat augmentant la participació i ja fa uns anys que es compta amb les obres de prop de 100 artistes locals però també de diferents comunitats i països. Enguany hi tenen presència artistes d'Euskadi, Galícia, Cantàbria i França. Ja fa anys també que, fruit d'una col·laboració amb la Universitat de Barcelona, hi ha una representació de l'art emergent de casa nostra representat pels estudiants de la Facultat de Belles Arts que podem veure al claustre del convent de Santa Clara. Com ja és costum també, un dels participants és el que cedeix la imatge del cartell de cada edició. La d'aquest any, la 13ª, és obra d'Emili Armengol. Una escultura titulada "orada" feta d'alumini, inox i pedra. Tot un luxe tenint en compte que Armengol és un dels escultors catalans més reconeguts, premiat l'any 2016 amb la Creu de Sant Jordi i amb un gran domini de l'ofici.Altres propostes de la Ruta de l'Art

A part de l'eix vertebrador de la Ruta de l'Art, com és el circuit de 17 espais expositius, es mantenen també altres activitats en el marc d'aquests tres dies com son el Mercat d'Art, espai destinat a la venda d'obres en format petit i a preu assequible, el ruTaKids, concurs de dibuix infantil, el ruTagram concurs de fotografia i les rutes guiades. A més, enguany, en les mateixes dates coincideix EmpuriaTApes, la ruta de tapes als restaurants de Castelló i Empuriabrava i les Jornades de Patrimoni, fet que ja s'havia donat altres anys.