«Veu serena en les formes i contundent en el fons». Així descriuen i recorden Eusebi Ayensa i Francesc Foguet l'escriptora Maria Àngels Anglada (1930-1999) en el pòrtic del llibre «Rellegir Maria Àngels Anglada» del qual han estat curadors i que Edicions Cal·lígraf acaba de publicar. El volum condensa quinze ponències presentades en un simposi impartit a l'Institut d'Estudis Catalans just uns dies abans del confinament. És aquesta una mirada transversal i molt plural sobre una autora que ostenta la categoria de clàssic amb un missatge «europeu i universal» que, segons Ayensa, «dignifica la literatura catalana».

El simposi celebrat a Barcelona coincidia amb el 90è aniversari del naixement d'Anglada. Mai abans s'havia fet un acte acadèmic d'aquesta magnitud entorn de l'autora i Ayensa destaca la inclusió d'investigadors joves amb la voluntat «que ells prenguin el relleu a l'hora de tractar aspectes importants que no s'havien abordat pràcticament». En aquest sentit, Ayensa esmenta el camp de la traducció o la música dins l'obra angladiana. Però l'estudi ha analitzat i actualitzat també punts ja coneguts com el seu compromís cívic, de denúncia del totalitarisme o de la defensa del paisatge, l'ensenyament o les llengües clàssiques. El llibre, doncs, serveix per «despertar l'interès» per l'escriptora en un món tan efímer com el que vivim on, fins i tot, els grans autors, que ja no són vius, desapareixen de la memòria.

Anglada amb la seva neta. Arxiu familiar.

Plenament vigent

Plenament vigentEn el cas d'Anglada, la seva obra segueix llegint-se gràcies a la seva gran qualitat literària i els seus valors humanístics i de compromís. Ho fan lectors de totes les edats i d'arreu del món. La seva obra és molt plural, de referència, i ha estat molt traduïda, ja que Anglada toca temes universals: la intolerància, l'amenaça al medi ambient... Aquestes lectures i relectures, que «cada vegada t'enriqueixen més», ajuden a mantenir-la en plena actualitat. De fet, segueixen apareixent llibres al seu entorn. En aquest sentit, la poetessa Carme Pagès acaba de publicar l'assaig El solatge clàssic en la poesia de Maria Àngels Anglada (Norfeu) on rastreja les influències clàssiques en onomàstica, topònims i referències mitològiques que apareixen en la seva poesia. També el mateix Ayensa treballa en un llibre inèdit que l'autora va deixar sobre el paisatge i la natura entre els grecs i que s'editarà l'any vinent. «Ella té uns lectors fidels i esperem que en vagi guanyant més», conclou.