Agraïment i felicitat. Això és el que expressava l'artista Guillem Albà dijous passat després de representar Calma a la Sala La Cate de Figueres i obrir així la versió adaptada del Festival Còmic. Era, va dir al públic, la seva primera actuació després d'una aturada obligada de sis mesos. Aquest respirar literalment és el que tots els muntatges del Festival van transmetre, un festival reduït i resistent que, en paraules dels seus organitzadors, ha estat fantàstic però que han volgut viure sense fer escarafalls i «amb tot el respecte» envers aquells que han estat patint la pandèmia i els seus efectes.

«Ha estat un gran esforç per part nostre, de l'Ajuntament i la Regidoria de Cultura; hem treballat molt humanament i és un orgull de ciutat perquè hem fet pinya, s'ha tractat d'un aprenentatge col·lectiu», comentava Xavier Pi, aquest dilluns, fent balanç d'una edició que, sens dubte, ha estat molt complicada. Ell reconeixia que la resposta del públic, la majoria del qual va ser fidel mantenint les entrades des del març, ha estat excepcional: «La gent s'ha comportat molt bé i s'ha sentit segura». Els organitzadors, doncs, van garantir que així fos. Per aquest motiu es va prescindir dels artistes internacionals i dels espectacles de carrer molt multitudinaris, ja que els era més complicat i costós fer-ho.

El Festival s'ha centrat en els «millors còmics del país». Tots van ser capaços d'omplir les platees adaptades a la Covid-19 -en moltes es va veure gent molt jove- i des d'allà van saber transmetre un missatge d'optimisme i respecte.

Un dels espectacles del Festival Còmic. Foto: Jordi Ribot/Festival Còmic.