El mes de juliol és temps del Figueres Es Mou, el festival de dansa de la ciutat, però enguany no va poder ser perquè la pandèmia va obligar a ser previsors i a posposar-lo. Ara, després de l'experiència del Festival Acústica, el Festival de Jazz i el Festival Còmic, tots amb molt bona acollida, arriba Figueres Es Mou. Serà del 4 a l'11 d'octubre quan es desplegaran quinze espectacles de dansa d'artistes nacionals, tant catalans com de la resta del territori espanyol, distribuïts en sis espais públics de la ciutat: la plaça Josep Pla, l'institut Ramon Muntaner, el parc de les Aigües, el Museu de l'Empordà, els Caputxins i La Cate. També destaca la gran resposta rebuda a una activitat participativa, La Bugada, només protagonitzada per dones i a l'entorn de l'empoderament femení que esdevé, en paraules dels organitzadors, sinònim de diversitat, accessibilitat i inclusivitat i representa molt bé el que inspira enguany aquesta edició i «els nostres valors». Per garantir la seguretat, hi haurà limitació d'aforament i caldrà reservar prèviament plaça a través del web del Festival.

«Aquesta és una aposta ferma per la ciutat, pels espectacles de proximitat i de gran qualitat i per demostrar que la cultura és un bé essencial i segur», reconeixia l'alcaldessa Agnès Lladó, durant la roda de premsa per presentar el Festival, celebrada aquest dilluns al matí a la seu de la delegació del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, a Figueres. El director i fundador del Festival, Roger Fernández, recordava que el Figueres Es Mou no existiria sense el diàleg establert amb l'Ajuntament, les regidories i el suport de moltes entitats locals que s'hi han implicat activament. D'entre les propostes que enguany programen, i que han hagut de readaptar del programa inicial, destaca un muntatge de gran format amb futbolistes i ballarines professionals de Vero Cendoya, premiat al festival de teatre de Tàrrega, que es podrà veure al Muntaner. També destaquen propostes com les del col·lectiu Glovo, el ballarí Joan Català, la figuerenca Azuzena Momo o Antes Collado, entre altres. A més a més, s'oferirà un espectacle familiar amb Mumusic Circus, inclòs dins els actes del mil·lenari de l'església de Sant Pere.

D'altra banda, el castell de Sant Ferran acollirà dues residències artístiques, el resultat d'una de les quals, la de Magí Serra i Annamaria Klajnscek, es presentarà a la Fira Tàrrega l'any vinent. També remarcar que hi haurà una nova secció a càrrec de les diferents escoles de dansa de la ciutat que exhibiran extractes dels seus treballs als centres.