A través dels ulls d'una nena de cinc anys, la Martina, el llibre On són les nostres abraçades?, treu a la llum els sentiments i les emocions que el confinament i la pandèmia han despertat entre els més petits.

Era el mes de maig en ple confinament quan Vanesa Buenache, mestra d'educació infantil, va compartir amb Gemma Sanllehí, responsable de producció i tecnologia del diari Regio7, i amb Galdric Sala, acuditaire d'aquest diari, la idea de donar força i veu als infants que, considera Buenache, «han estat els grans oblidats d'aquesta pandèmia». L'objectiu dels tres amics bagencs era crear un recurs pedagògic per dotar els infants, les famílies i els mestres «d'un instrument educatiu, que ajudi els nens a exterioritzar i a pair tot el que han viscut en aquests mesos».

A poc a poc la idea va anar creixent fins a convertir-se en un llibre solidari, de 64 pàgines, on la Martina, una nena de 5 anys, explica com ha viscut ella i la seva família el confinament i tots els sentiments d'angoixa, incomprensió o por, però també d'amor i solidaritat compartida. El llibre -amb guió i text de Buenache i Sanllehí, i dibuixos de Galdric- combina ficció i divulgació sobre el món de la Covid a través del relat de la protagonista.

Els autors han retratat una família no tradicional, però sí habitual, amb dos pares, una germana adolescent fruit d'una relació anterior, els tiets -ell, infermer, ella metgessa-, els avis, els amics de la Martina i la gosseta Tona. Tots ells viuen un món de sentiments contradictoris des de l'inici del confinament, quan es decreta l'estat d'alarma, fins a l'arribada de la nova normalitat, un món de sensacions que conformen la part de ficció.

La part de no-ficció inclou paraules destacades en color groc com estat d'alarma, pandèmia, ERTO, confinament, teletreball, UCI, mascareta, Covid... conceptes que es descriuen a la part esquerra i que explica un dels personatges. «Són dues parts que es complementen» diu Sanllehí.

L'última part del llibre incorpora un recull de 16 testimonis (des d'una mossa d'esquadra, l'empleada d'un forn, el transportista de mercaderies, fins a una cuidadora en una residència d'avis) que responen dues preguntes: com has viscut la pandèmia?, i, en pots extreure algun aspecte positiu, de la situació viscuda? La intenció era fer-los un petit homenatge des de les pàgines del llibre, assenyalen.

Adreçat a infants a partir de 5 anys, On són les nostres abraçades? està pensat perquè el pugui explicar un adult. Els personatges de la Martina i de la seva família s'han gestat a distància, a través de mails, Whatsapps, videoconferències i els autors s'han encarregat de «totes les fases del procés: des de l'inici fins a la publicació del llibre», destaca Sanllehí. Després d'un període de creació frenètica, han aconseguit que el llibre hagi estat a punt per a l'inici del curs: «El nostre objectiu era que les escoles tinguessin aquest recurs educatiu perquè poguessin començar a treballar el curs d'una manera diferent» expliquen les autores.

Punts de venda

El llibre es pot trobar des d'aquesta setmana al Setmanari de l'Alt Empordà, a diferents diaris com El Periódico de Catalunya, a Barcelona, a Manresa, a Regió7 i a les llibreries Abacus, Parcir (online: www.parcir.com) i 2 de Piques, i al Cafè del Gimbe de Manresa.

On són les nostres abraçades? és un llibre solidariOn són les nostres abraçades? que destinarà part dels beneficis de la seva venda a l'entitat Pallapupas. Té un preu de 20 euros i se n'han editat 1.100 exemplars. El següent pas seria traduir-lo al castellà per arribar a un públic més ampli. Ha comptat amb diferents patrocinadors i ha tingut l'assessorament de professionals de la salut i del món educatiu. Els autors resumeixen aquests darrers mesos com una aventura apassionant i ja s'entreveu que les històries de la Martina tindran continuïtat.