La cultura és un element necessari en tota societat, i més en un moment com l'actual ja que ens pot fer evadir de la realitat i de les males notícies que ens envolten a tots plegats i treure'ns un somriure. Això és el que ha fet el conegut humorista Peyu a l'espectacle «El gallardo español» programat en el marc del Festival Còmic de Figueres.

Peyu és un humorista conegut per haver sortit en diversos programes de TV3 començant per la secció «Olé tu» de l'APM, després al Natura Sàvia i actualment el podem gaudir a l'Està Passant i Bricoheroes a TV3 i al nou programa El Búnquer de Catalunya Ràdio.

Malgrat que el títol de l'obra és el d'un clàssic de la literatura espanyola escrit per Miguel de Cervantes, l'actuació comença com si es tractés d'un col·loqui després de la funció en el que se sentien preguntes des de la platea simulant que el públic plantejava algunes qüestions.

Durant l'espectacle, Peyu aprofitava les preguntes per fer crítica social en clau humorística fent remoure consciències de tota mena de temàtiques, des dels escàndols que envolten la monarquia espanyola, passant pel judici i l'empresonament dels presos polítics, fins a la hipocresia de les autoritats europees amb la crisi dels refugiats i les milers de persones que moren al Mediterrani buscant un futur millor.

El Teatre Municipal El Jardí de Figueres es va omplir de rialles durant tota l'obra que va durar prop de dues hores. Finalment «el Gallardo espanyol» va ser ovacionat per tot el públic durant diversos minuts.