Enrique Irazoqui va ser un actor, escaquista, economista i professor de literatura establert a Cadaqués, conegut popularment per la seva interpretació de Jesucrist a la pel·lícula El Evangelio según San Mateo, de Pier Paolo Pasolini (1964). Aleshores, tenia 19 anys. Nascut a Barcelona, Enrique Irazoqui ha mort el 16 de setembre, als 76 anys, i des de l'Ajuntament de Cadaqués li han volgut retre tribut amb aquesta publicació a Instagram:

El 2011, va rebre la Ciutadania Honoraria a la ciutat de Matera (Itàlia), on es va filmar la pel·lícula. L'octubre del mateix any va particpar en l'homenatge que la Filmoteca de València va realitzar al director amb una retrospectiva completa de la seva filmografia. I el setembre del 2014 va rebre un homenatge per part de la Mostra de Venècia.

A part d'haver encarnat Jesús en el film de Pasolini, Enrique Irazoqui va intervenir en Noche de vino tinto (1966), dirigida per José María Nunes; Dante no es únicamente severo (1967), dirigida per Jacinto Esteva i Joaquim Jordà, i A la soledat (2008), dirigida per José María Nunes.

De la seva experiència amb Pier Paolo Pasolini, Irazoqui va deixar explicat com es van conèixer: "Jo era el secretari general del sindicat universitari de Barcelona, per suposat clandestí, i ja que la meva mare era italiana, em van enviar a Itàlia per conèixer gent important que pugués venir a les universitats espanyoles o que ens aportessin diners, perquè no teníem ni un duro. Vaig estar a Florència i a Roma, on vaig conèixer els escriptors Rafael Alberti, Vasco Pratolini i Giorgio Bassani, entre altres. L'últim, dia, el noi de les juventuts comunistes italianes que m'acompanyava em va dir que teníem tres hores per veure un poeta que es deia Pier Paolo Pasolini. [...] Ja de camí, aquell noi em va explicar que feia cinema i era homosexual. Vam arribar a la casa, a 9 quilòmetres de Roma, i ens va obrir Pier Paolo. Vam entrar, ens va fer acomodar-nos al sofà, i aleshores ell va anar corrent a cridar en Ninetto, exclamant: «Ho trovato Gesù! Gesù è a casa mia!» [«He trobat Jesús! ¡Jesús està a casa meva!»].