El Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera presenta aquest dissabte al migdia el llibre Una veu de l'exili: Les cartes del mestre Josep Vilalta (febrer 1939-abril 1941). Es tracta d'un recull de les cartes de Josep Vilalta escrites des de l'exili a França a la seva esposa, la mestra Maria Florensa, que també era a terres franceses: ell, en camps de concentració (St. Cebrià i Gurs) i camps de treball (Saint Médard-en-Jalles, Fourtou i Moux); i ella, primer en una residència a Lourdes amb altres refugiats i, més tard, a Pau.

La presentació serà a càrrec de Salomó Marquès, editor, coordinador de la publicació i autor de l'estudi introductori, i de Maria Antònia Vilalta, filla de Josep Vilalta i Maria Florensa.

Les cartes ens permeten conèixer de primera mà la vida als camps: les gestions per sobreviure, per buscar companys, per sortir-ne i marxar cap a Amèrica, el tracte dels gendarmes i altres policies, les tensions entre els republicans mateixos o les notícies que arriben de l'Espanya franquista. Gràcies a la generositat de la seva filla podem ara llegir aquests escrits del mestre Vilalta, al cap de 80 anys de l'exili del 39, un document per preservar la memòria.