El jurat dels I Premis Alba de Narrativa Fantàstica per a Joves, format per Gisela Ruiz, Ricard Ruiz-Garzón i Miquel Codony, ha seleccionat, de forma unànime, els següents finalistes:

Categoria: Millor llibre fantàstic per a joves en català

  • L'impostor de Viena, de Pol Castellanos (Estrella Polar)
  • Ohio, d'Àngel Burgas (Bambú)

Categoria: Millor llibre fantàstic per a joves traduït al català

  • El laberint del faune, de Cornelia Funke i Guillermo del Toro (Bromera / tr. Ricard Vela)
  • Els assassinats de la Molly Southbourne, de Tade Thompson (Mai Més / tr. Alexander Páez)
  • La veu de les ombres, de Frances Hardinge (Bambú / tr. Xavier Pàmies)

El jurat ha fet una valoració de les obres candidates a ambdues categories: "A la categoria d'original en català, L'Impostor de Viena és una magnífica novel·la històrica juvenil d'aventures, molt ben tramada, que té el potencial per donar molt a parlar; mentre que a Ohio els lectors trobaran una història de ciència-ficció molt original, amb una narració propera a la distòpia i amb un protagonista que es debat entre el desig de ser ell mateix i la necessitat de dissimular la seva veritable identitat. A la categoria de millor llibre fantàstic traduït, a El laberint del faune, l'enorme habilitat narrativa de la Cornelia Funke demostra com una novel·lització pot tenir personalitat pròpia més enllà de la pel·lícula que l'inspira. Imperdible. A Els assassinats de la Molly Southbourne trobem una descarnada novel·la de creixement que posa a prova els límits del que és i no juvenil amb una de les històries de gènere més originals dels darrers temps, i a La veu de les ombres queda clar perquè la Frances Hardinge és una de les escriptores de literatura juvenil de més renom del panorama internacional, gràcies a la seva capacitat de crear un entorn històric versemblant i personatges en constant evolució que s'han de trobar a si mateixos per superar els obstacles que els envolten".

Els Premis Alba sorgeixen de la voluntat de premiar aquella literatura de gènere fantàstic en llengua catalana dirigida als lectors joves. Es tracta d'una iniciativa de l'Associació Cultural El Biblionauta, i que compta amb la col·laboració del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil i de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia.

Superada la fase de presentació de candidatures per part de les editorials, un jurat format per en Ricard Ruiz-Garzón, la Gisela Ruiz i en Miquel Codony ha anunciat ara els finalistes, que podran ser votats fins al dia 1 de novembre a Internet, al web elbiblionauta.com. A finals de novembre, en el marc del lliurament dels Premis Ictineu, en la Convenció Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia (CatCON) de Vilanova i la Geltrú, es donaran a conèixer els guanyadors i se'ls farà entrega d'un guardó.