En la seva 11a edició, Empordoneses fa un pas més en la reflexió sobre la funció de l'art en el món actual i ret homenatge a un empordanès insigne, Narcís Monturiol, en el bicentenari del seu naixement amb una exposició col·lectiva de trenta artistes. La mostra que porta per títol Immersió s'obre al públic aquest dissabte a la Sala d'Exposicions de l'Escorxador de Figueres i es podrà visitar fins el 17 de gener.

L'exposició, comissariada per Pilar Farrés i Enric Tubert, reuneix trenta artistes consagrats i emergents, els quals han utilitzar disciplines diverses per capbussar-se en l'univers de Monturiol oferint una mirada polièdrica vers un personatge complex i molt contemporani. Perquè l'exposició sigui viva, aquesta es complementarà amb visites guiades a càrrec dels comissaris de l'exposició i dels mateixos artistes, una taula rodona i tallers familiars, ha destacat l'artista Pilar Farrés.

El comissari de l'exposició Enric Tubert també ha destacat la satisfacció i el plaer d'haver pogut treballar sota el paraigues del Museu de l'Empordà per tirar endavant l'exposició que també compta amb el suport del Consell Comarcal de l'Alt Empordà. En aquesta exposició d'homenatge "ens interessava el Monturiol que havia orientat la seva vida al doble objectiu de dominar la natura i de millorar la condició humana, i que ho va fer des de la politica, la ciència o la tecnologia". La mostra ha estat concebuda abans d'aquesta pandèmia que ens ha canviat la vida, ha destacat Tubert i en ella "hi ha un cert optimisme i em plantejo si seria exactament igual si hagués vingut a posteriori, però que ens vindrà molt bé en aquests moments".

Més enllà de ser l'inventor del primer submarí tripulat, L'ictineu, Monturiol va ser un socialista utòpic, un inventor de múltiples màquines i productes, un advocat de formació, que arribà a diputat durant la primera República espanyola, i també un exiliat a França o un refugiat a Cadaqués, on es convertí en un notable pintor.

Els artistes participants que han fet un exercici d'immersió dins l'univers de Narcís Monturiol són: Alfonso Alzamora, Ester Baulida, Laia Bedós, Gustau Carbó Berthold, Joan Cardosa, Narcís Costa, Quim Domene, Miquel Duran, Xavier Escribà, Pilar Farrés, Antoni Federico, Jordi Gispert, Mònika Grygier, Nobuko Kihira, Claude Lambert, Daniel Lleixà, Assumpció Mateu, Joan Mateu, Maria Mercader, Josep Ministral, Fiona Morrison, Maria Pasqualotta, Xavier Casellas, Patxé, Mercè Riba, Josep Riera i Aragó, Francesc Ruiz Abad, Sebi Subirós i Núria Surribas.

L'exposició forma part dels actes de commemoració del bicentenari del naixement de Narcís Monturiol organitzats des de l'Ajuntament de Figueres.