Aquest dissabte 19 de setembre, a les 18 h de la tarda a la Capella de Santa Clara, tindrà lloc la tercera i última conferència prevista de les VI Jornades d'Estudis sobre la Basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries, enguany dedicades temàticament al projecte i la voluntat dels comtes d'Empúries en la construcció d'una catedral gòtica com a seu episcopal pròpia, i organitzades novament pel Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV de Castelló d'Empúries.

Aquesta darrera conferència anirà a càrrec del Dr. Gerardo Boto (UdG) amb el títol "Rengles, enfilades i costures als murs de Santa Maria. Una aproximació al seu procés constructiu", que complementarà les dues primeres conferències i aportarà noves dades i alhora interrogants al debat sobre l'origen constructiu del temple gòtic castelloní.

Gerardo Boto Varela és Doctor en Història de l'Art per la Universitat Autònoma de Barcelona (1998), és professor titular a la Universitat de Girona des de l'any 2011, on exerceix com a professor des del 1995, i actualment és també el director del Departament d'Història i d'Història de l'Art de la Universitat de Girona. Ha estat també membre de la comissió de redacció del Libro blanco de historia del arte (els anys 2006 i 2007), membre de la Comissió Permanent dels Representants de Departaments d'Història de l'Art de les Universitats Espanyoles (el 2007) i redactor del Grau en Història de l'Art de la UdG (els anys 2008 i 2009).

És investigador associat de l'Institut d'Estudis Medievals de la Universitat Nova de Lisboa. Ha estat docent convidat en els màsters d'Història de l'Art de les universitats de Màlaga, Múrcia, Nova de Lisboa i Clermont-Ferrand, així com del Séminaire d'Histoire du Moyen Âge de la Universitat Lliure de Brussel·les. És també membre del comitè científic de les revistes Medievalista i Summa; ha estat editor científic de la revista Studium Medievale i de la revista Codex Aquilarensis; i és també membre de la Societat Catalana d'Estudis Litúrgics (filial de l'Institut d'Estudis Catalans).

Com a investigador, s'ha especialitzat en l'anàlisi de l'arquitectura preromànica i romànica, així com dels dispositius visuals (particularment l'escultura) desplegats als seus exteriors i interiors, i ha publicat una àmplia bibliografia sobre els seus temes i àmbits d'investigació.

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha convocat recentment la cinquena edició de la Beca Jeroni Pujades de Recerca Històrica, amb dotació econòmica i la publicació final del treball guanyador, i que durant sis mesos i fins els proper 15 de febrer de l'any que ve 2021 es poden presentar propostes d'investigació.

Les jornades d'enguany es van inaugurar el dissabte 5 de setembre amb la conferència de la Dra. Francesca Español (UB), i el dissabte passat 12 de setembre el Dr. Pere Freixas va oferir la segona conferència de les jornades, que ofereixen també crèdits de lliure elecció per part de la Universitat de Girona als estudiants universitaris que hi assisteixin.

L'assistència a les jornades es fa tot complint les mesures sanitàries decretades pel Procicat: reserva d'entrades, aforament limitat (50 persones màxim a cada conferència) i ús obligatori de mascareta. Per poder-hi assistir, enguany cal inscriure's tot reservant l'entrada al portal online d'entrades (castelloempuriabrava.koobin.com) de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, d'on es pot descarregar l'entrada, o bé a les oficines d'informació del municipi. Per a més informació, al telèfon 972 25 08 59.