15 de setembre de 2020
15.09.2020
L'Empordà

El CuARTelillo, un espai per gaudir, pensar i participar de la cultura al Port de la Selva

L'actuació de l'Orquestra Plateria inaugura la programació d'activitats

14.09.2020 | 19:15
L'Orquestra Plateria va participar dissabte passat en la nit a la festa d'inauguració del nou espai.

Dissabte passat va obrir les portes, al Port de la Selva, un espai cultural on durant tot l'any hi hauran xerrades, petits concerts, presentacions, activitats literàries, projeccions i on es parlarà d'art i de cultura buscant la complicitat dels assistents i de la població. Es farà una especial atenció en el patrimoni cultural local, i sobretot en les experiències humanes. Aquest espai anomenat El CuArTelillo està gestionat per l'Ajuntament del Port de la Selva, des de l'Àrea de Cultura. Per temes artístics compta amb la direcció de Saki Guillem i per temes relacionats amb el patrimoni cultural local amb Isabel Buscató.

En la presentació de l'espai, el músic Saki Guillem declara: «El CuARTelillo, microespai d'art, vol ser un lloc on les arts tinguin una altra mirada, menys estàtica i passiva. Una mirada activa i reactiva davant d'una proposta. Compartir les sensacions quan es mira una pintura, una fotografia; escoltar una música, un poema; tocar i veure una escultura, fa que cada «lectura» d'una obra la creï de nou. Cap obra està tancada o acabada fins que algú la rep».

Guillem afegeix: «Despertar la curiositat en veure pintar i dibuixar en una tela, modelar amb les mans un fang, una fusta o un ferro, fer sonar un instrument, expressar amb unes escollides paraules pensaments inexpressables, ha de portar cap a una millor comprensió del que es té al davant. La curiositat és imprescindible per comprendre. Comprendre és fonamental per gaudir.»

Dit això però, «el CuARTelillo no pretén ser un lloc excloent ni elitista de lletraferits ni intel·lectuals pretensiosos, tot el contrari, vol ser un espai popular i planer on la sensibilitat i l'emotivitat estiguin per sobre de qualsevol teòrica, de qualsevol teòric impostor».

Una gran estrena


El CuARTelillo s'estrena per la porta gran, recuperant l'Orquestra Plateria, que tant havia fet ballar i gaudir a tantes generacions. A partir d'aquesta actuació s'aniran succeint xerrades i actes que portaran gent amb coses a dir i que sobretot valdrà molt la pena d'escoltar. El fet de ser activitats de petit format permetrà la interacció amb el públic, que serà el gran protagonista de totes les sessions.

Els convidats que participaran en el CuARTelillo d'aquesta tardor seran el músic i pintor Jorge Sarraute, l'escriptor Andreu Martin, el poeta Enric Casasses, el músic Saki Guillem, l'escriptor Sergi Pàmies, la historiadora Sònia Masmartí, l'escriptor i músic Gerard Quintana i el músic Pepino Pascual.

A part d'aquestes intervencions, el CuARTelillo anirà oferint exposicions de pintura i fotografia, relacionada amb cada intervenció i amb les activitats culturals del poble, com la fotografia de paisatge del poble o les mostres artístiques entre les quals destaca el festival artístic Tramuntanart.

L'espai físic del CuARTelillo ocupa l'antiga caserna de la Guàrdia Civil del poble. El nom és un joc amb aquest concepte i amb el concepte ART en tots els seus vessants. El mes d'agost passat, l'artista NúriaPallisera va pintar un mural a la façana evocant el concepte de la llibertat de les arts i de la impossibilitat d'empresonar les idees. El cartell que complementarà la façana amb el nom del CuARTelillo és de ceràmica i evoca les roques i la vida del mar de la nostra costa; art i territori, un binomi que serà omnipresent al CuARTelillo.

Les activitats programades del CuARTelillo tindran diferents ubicacions dintre del municipi, per garantir les mesures de seguretat sanitària derivades de la situació actual amb la Covid, perquè el valor més important de la cultura i del CuARTelillo són les persones, per tant, sense oblidar la cultura com a necessitat vital imprescindible per créixer com a persones, també es tindrà molta cura amb les mesures de seguretat necessàries per dur a terme les activitats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook