Figueres ha presentat avui la temporada cultural de tardor (setembre-desembre) que per primera vegada s'ha unificat i recollit, per tal de fer-ho més accessible i entenedor als ciutadans.

La temporada d'arts escèniques i musicals d'entre els mesos de setembre i desembre de 2020 inclou un total de 20 espectacles programats pe Figueres Cultura als quals se sumen les propostes d'entitats de la ciutat, la majoria de les quals són de les entitats programadores La Cate i Joventuts Musicals de Figueres, i la programació dels festivals ajornats: festival de Jazz de Figueres, festival Còmic i Figueres es mou.

D'entre la vintena de propostes proposades, un total d'onze són ajornades de la temporada de gener-juliol 2020 i les altres nou són noves. La dona del 600, Albert Pla: Miedo, Els ocells, Calma, El pequeño poni o Marc Parrot: Refugi són alguns dels títols que van quedar pendents de representar-se i que es podran veure aquesta tardor en els escenaris figuerencs. El públic que ja havia comprat entrades les ha pogut mantenir, recol·locant les seves localitats a fi de mantenir les distàncies de seguretat marcades pel protocol preventiu de la Covid-19, o bé se'ls ha permès sol·licitar la devolució.

Pel que fa a les nou novetats, trobem l'espectacle de teatre musical T'estimo si he begut de Dagoll Dagom, les T de Teatre i La Brutal, amb text d'Empar Moliner, que es podrà veure el 17 d'octubre al Teatre Municipal el Jardí; la celebració dels 20 anys de la companyia d'humor Capa i Espasa del figuerenc Angel Amieva, que farà un recull dels millors gags de la seva trajectòria; i dos monòlegs de petit format: Les coses excepcionals, amb Pau Roca, i 360 grams, amb Ada Vilaró, dos cants a la vida que parteixen des de diferents visions de la mort.

Dues de les altres propostes de gran format que es podran veure al Teatre Municipal el Jardí són l'espectacle de dansa Around the world de la reconeguda companyia de dansa urbana Brodas Bros, que aposta per un espectacle molt visual barrejant el seu hip-hop amb projeccions i làsers, i la producció nacional de circ Estat d'emergència, que després d'estrenar-se aquest estiu al Festival GREC gira aquest hivern per Catalunya fent parada el desembre a Figueres.

En l'apartat musical, com a complement de les propostes ajornades d'Albert Pla, Marc Parrot i Anna Roig, trobem una aposta íntima que combina art i música de la mà de l'artista Paula Bonet i el líder del grup The New Raemon, Ramón Rodríguez: Quema la memoria. Aquest espectacle, amb música i pintura en directe, es podrà veure el mes d'octubre a l'Auditori Caputxins i és l'única funció prevista a les comarques de Girona.

Per últim, en les novetats familiars es podrà veure l'espectacle de carrer Asteroid de la companyia Campi Qui Pugui, a la plaça Josep Pla, i pel pont de desembre la companyia Teatre Nu portarà una adaptació de la popular rondalla catalana d'en Patufet a La Cate.

A aquestes propostes, entre d'altres, s'hi sumen tres concerts posposats de Joventuts Musicals de Figueres, amb les formacions Bärhof Ensemble, Laia Fabra i Marta Viñas i Criatures, i la programació habitual de l'entitat La Cate amb espectacles de teatre amateur, el cicle musical 66 butaques amb els concerts ajornats de Rusó Sala, Ferran Palau i Marina Herlop, el cinema clàssic i les projeccions d'òperes i, per als més petits, el cicle de putxinel·lis.

Tots els espectacles es duran a terme seguint les mesures preventives de la Covid19 amb circuits d'entrada i sortida diferenciats, ús obligatori de mascareta, dispensadors de gel hidroalcohòlic i distàncies de seguretat entre butaques.

La venda d'entrades comença demà dijous 10 de setembre a les 19.00 a la taquilla del Teatre Municipal el Jardí i a les 19.30h al web www.figueresaescena.cat, però només es posaran a la venda els espectacles ajornats i nous de setembre i octubre. L'objectiu és anar obrint la venda de la resta de propostes mes a mes per tal d'adaptar les mesures preventives a la realitat vigent en el moment. Per tant, els espectacles de novembre es posaran a la venda a primers d'octubre i els de desembre a primers de novembre.

Aquelles persones que havien comprat l'entrada d'espectacles ajornats a taquilla cal que es dirigeixin de nou, abans de la nova funció, a la taquilla del Teatre Municipal el Jardí, els dijous de 19.00 a 21.00 h, per tal d'obtenir les noves entrades o bé sol·licitar-ne la devolució.

Per últim, aquesta temporada aquells espectadors que vulguin veure diferents propostes tindran l'opció d'obtenir un val per import de 40 € bescanviable per tres espectacles programats aquesta temporada.

Museu de l'Empordà

Pel que fa al Museu de l'Empordà, destaca la següent programació:

Empordoneses. Immersió, homenatge a Narcís Monturiol:

Del 19 de setembre de 2020 al 17 de gener de 2021

En la seva 11a edició, EMPORDONESES fa un pas més en la reflexió sobre la funció de l'art en el món actual i ret homenatge a un empordanès insigne, Narcís Monturiol, en el bicentenari del seu naixement.

L'exposició, comissariada per Pilar Farrés i Enric Tubert, reuneix trenta artistes als quals s'ha proposat que es capbussin en l'univers de Monturiol i ofereixin una mirada polièdrica al voltant d'un personatge complex i molt contemporani.

Amb un conjunt de peces de signe i estil molt variat, els artistes han abordat conceptes com l'exploració de dimensions desconegudes, la lluita per la utopia, el valor del silenci en un món ple de sorolls i sons distorsionadors...

L'exposició ens descobreix trenta mirades singulars i compromeses centrades en un personatge empordanès tremendament actual.

Pintar, crear, viure. Dones artistes a l'Alt Empordà (1830-1939)

Del 3 d'octubre de 2020 al 10 de gener de 2021

Desconegudes algunes, oblidades d'altres i reconegudes en algun cas, les dones artistes nascudes o establertes a l'Alt Empordà configuren un mapa de creadores que restava pendent fins avui. Resultat d'una recerca prèvia, hem demanat a famílies i institucions que obrin armaris i calaixos per recuperar els noms i la trajectòria creativa d'aquelles qui, en un context que no els ho posava fàcil, van fer allò que no tocava: pintar, dibuixar, fotografiar, modelar, soldar o dissenyar. Amb pseudònim algunes, renunciant a tota activitat creativa per casar-se, ingressant en un convent, viatjant lluny o pintant a hores robades, les seves vides ens apropen a tot allò que ens expliquen el feminisme i els estudis de gènere. Us presentem el treball de trenta-una dones que, nascudes entre 1830 i 1939, es van situar, com van saber i com van poder, en aquesta fràgil cruïlla entre art i vida.

Biblioteca Fages de Climent

La Biblioteca de Figueres reprèn aquest mes de setembre les activitats al voltant de la lectura, la cultura i l'aprenentatge: clubs de lectura, presentacions de llibres, hores del conte, tallers de formació digital, mostres de petit format...

Pel que fa al Clubs de lectura, son una activitat de tertúlia i debat al voltant d'un llibre amb l'objectiu de fomentar l'hàbit de la lectura, el gust per la conversa i oferir itineraris de lectura als participants. El 30 de setembre, a les 7 de la tarda, el compositor, director d'escena i director artístic del TNC, Xavier Albertí, serà l'encarregat d'inaugurar el curs 2020-2021 dels 12 Clubs de Lectura amb els que compta la Biblioteca.

Pel que fa a les hores del conte, tindran lloc els dissabtes a les 12 (+ de 3 anys) i els contes per a nadons en aquest darrer trimestre de l'any, per qüestió d'aforaments i per prudència, s'ha optat perquè siguin una activitat en línia.

Per altra banda, la biblioteca continua oferint formació que contribueix a escurçar la bretxa digital, als tallers biblio makers i les sessions de foment de la música a la biblioteca.

El regidor de Cultura, Alfons Martínez, ha explicat que "aquesta programació, després dels mesos complicats que hem passat, es defineix per il·lusió, incertesa i no rendir-se. És un repte i volem dir ben alt que a Figueres, la cultura és segura i està adaptada a la nova realitat".

Festivals temporada de tardorFestival de Jazz

Aquest cap de setmana es celebra el 26è Festival de Jazz de Figueres en una edició adaptada i feta a mida a les circumstàncies actuals del Covid-19.

Destaca el concert inaugural el divendres 11 de setembre a les 21 h a la Sala La Cate amb Jazz Ladies, Tres de les millors cantants de jazz de casa nostra, Gemma Abrié, Susana Sheiman i Marian Barahona estaran acompanyades per Federico Mazzanti (piano), Albert Martínez (contrabaix) i Xavi Hinojosa (bateria) interpretaran tres repertoris on combinaran composicions pròpies amb cançons de les seves cantants preferides

En segon lloc, el dissabte 12 a les 21h a l'Auditori dels Caputxins, gaudirem de Professor Cunningham and His Old School. És un dels grups més importants de l'escena swing internacional, actuant als grans festivals d'arreu del món. La banda, creada i dirigida per l'aclamat saxofonista i cantant Adrian Cunningham, ha estat premiada a diversos festivals. Interpretaran els temes més rítmics d'un repertori basat en la tradició de Nova Orleans; des del jazz més antic fins al primer Rhythm'n Blues, seguint les estètiques de Sidney Bechet, Fats Waller, Professor Longhair i Fats Domino.

Festival del Còmic

Havia de tenir lloc per setmana Santa i tindrà lloc del 16 al 20 de setembre, amb una programació adaptada a la COVID-19.

El dimecres, 16 de setembre, tindrà lloc el CineClub Diòptria, amb Déu existeix. El seu nom és Petrunya. El dijous, 17 de setembre, Guillem Albà presenta Calma a la Sala la Cate. El divendres 18 de setembre Pepa Plana i Noël Olivé presenten l'espectacle Veus que no veus. El dissabte, Peyu presenta El gallardo español i El Soterrani, Monòlegs en Català. Tancarà l'edició d'enguany Quim Masferrer amb Bona gent.

Figueres es Mou

La VII edició de Figueres es MOU arriba a la ciutat de l'Empordà del 4 a l'11 d'octubre.

El Festival és la culminació de les activitats que el col·lectiu Agitart organitza al llarg de l'any amb el suport de l'Ajuntament de Figueres i les col·laboracions amb el Museu Empordà, la Biblioteca de Figueres, Figueres a Escena, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Cineclub Diòptria, La Cate i l'Església de Sant Pere.

Aquesta edició s'ha adaptat a les circumstàncies actuals, arrel de la crisi sanitària que estem patint, per a poder seguir omplint el carrers de Figueres de dansa i moviment. Presenten un programa d'espectacles de proximitat, de gran qualitat i gratuïts que ens acostaran, un cop més, la cultura a totes.