Al mal temps bona cara. La pandèmia obliga a transformar la Festa de la Sal de l'Escala però els organitzadors han volgut «salvar» principalment la part musical, amb una cantada marinera en un lloc excepcional, la Mar d'en Manassa. Els espectadors tindran una vista sensacional amb la badia de Roses al fons i les veles llatines navegant per les aigües escalenques i al voltant de la Roca del Cargol, on antigament hi havia el port conegut com el Cargol. La proposta, que permetrà escoltar quatre formacions de gran qualitat, tindrà lloc aquest dissabte a partir de les 12 del migdia i de les 5 de la tarda. Les entrades ja són a la venda al preu de 10 euros i es poden comprar a l'Alfolí de la Sal o reservar-les via telefònica o enviant un correu electrònic.

Ramon Manent viu a l'Escala des de l'any 1979. És fill de Barcelona però se sent escalenc. Fa anys que Manent es va implicar amb la Festa de la Sal cantant i acompanyant els balls de la Farandola. A poc a poc es va anar introduint més dins l'organització i ara en porta la coordinació musical. També forma part del grup Tres de Ronda, creat el 2010, juntament amb David de la Higuera i Pol Aumedes. «Fem cançó de taverna, marinera i en català», explica. Ell n'és un espectador excepcional, tant des de dalt com des de baix de l'escenari. A parer seu aquest tipus de música agrada molt al públic. «Un gran tant per cent de totes les festes de Catalunya reserven un espai per a la música marinera, que es confon molts cops amb la cançó de taverna i que nosaltres, fins i tot, la fusionem amb la cançó tradicional», corrobora, tot afegint que aquest estil és dels millors que representa la música del nostre país. «És la que està més arrelada, té un públic, té un futur i una gran creativitat, la gent l'accepta molt i la demana, és una necessitat», conclou.

El grup Tres de Ronda, format per Ramon Manent, David de la Higuera i Pol Aumedes.

El seu Tres de Ronda és el grup que clourà dissabte aquesta cantada marinera. Una cantada molt especial que obrirà, a les 12 del migdia, Oreig de Mar, un grup històric fundat a la mateixa Escala justament l'any 1973 a mans de Ferran Català. Actualment la formació està integrada per un trio mixt -Isidre Pagès, Agnès Palet i Carles Alabell- que beu sobretot del repertori fundacional sense descartar altres cançons marineres actuals.

Oreig de Mar.

Després d'Oreig de Mar, li prendrà el relleu dalt de l'escenari La Vella Lola, una formació integrada per Pep Bergadà -autor de la cançó de la Festa de la Sal-, Marta Bombí, Toni Pujol i Elisa Sala, amb una llarga experiència en la cançó marinera.

La Vella Lola.

La tarda començarà amb la música de Mar Endins. És una formació amb llarg recorregut, que es va crear el 1979 amb cantaires procedents de l'Orfeó Santa Tecla de Barcelona. Han actuat arreu del país i de l'Estat i destaca com el primer grup a portar les havaneres al Palau de la Música Catalana. Ramon Manent explica que se'ls ha convidat perquè Samuel Arderiu, veu i guitarra del grup, havia participat molt activament anys enrere en la trobada Cançons Vora Mar, «una proposta d'escenari obert on es convidava espontanis amateurs o professionals a cantar dalt de l'escenari». Fa poc Arderiu s'ha integrat a Mar Endins i els organitzadors van creure que era interessant afegir-los al programa.

Mar Endins també actua en aquesta cantada marinera.

«Dins la tristesa ens resta l'esperança»

«Dins la tristesa ens resta l'esperança»La directora del Museu de l'Anxova i de la Sal i coordinadora de la Festa de la Sal, Lurdes Boix, reconeix la seva alegria per poder tirar endavant la celebració i no haver-la hagut d'anul·lar. «Dins la tristesa ens resta l'esperança per l'any vinent, però també la satisfacció i alegria per reinventar-la i adaptar-la a aquests temps», comenta. Aquesta voluntat de «no caure en el desànim general» els ha portat a gestar una edició segura, eliminant del programa els actes de més contacte o que generen aglomeracions.