Aquest dissabte 5 de setembre, a les 11 h del matí i a la Capella de Santa Clara de Castelló d’Empúries, tindrà lloc la presentació del llibre Atles d’Història dels jueus de Catalunya, en el marc dels actes organitzats pel Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries amb motiu de la Jornada Europea de la Cultura Jueva 2020 a Castelló d’Empúries. La presentació del llibre comptarà amb la presència dels dos autors i de Rafael Català, editor.

El llibre (Rafael Damau Editor, 2019), ha rebut enguany el 35è Premi Ferran Soldevila de biografia, memòria i estudis històrics i és una de les darreres novetats editorials a Catalunya sobre la història de les comunitats jueves. L’obra reuneix 140 mapes i més de 30 taules gràfiques que constaten la presència de comunitats jueves pràcticament a tota la geografia catalana al llarg de vint segles, entre les quals destaca l’aljama de Castelló d’Empúries. Per exemple, als segles XIII i XIV hi havia presència jueva en totes les comarques, excepte la Vall d’Aran. Al mapa, Forcano i Hurtado situen aljames, nuclis o grups en un total de 151 poblacions: des de Salses (Rosselló) fins a Ulldecona (Montsià). Els jueus no van ser mai més del 10% de la població, però sempre hi van ser i eren arreu. L’atles, però, també demostra que des de sempre, i exceptuant l’època de domini musulmà, se’ls va perseguir.

Manuel Forcano (Barcelona, 1968) és doctor en Filologia Semítica i ha treballat com a professor d’hebreu i d’arameu a la Universitat de Barcelona. Especialitzat en la història del judaisme ha publicat Història de la Catalunya jueva (2010), així com l’assaig històric A fil d’espasa: Les Croades vistes pels jueus (2007), la traducció de l’opuscle hebreu El Llibre de la Creació (2012) i El Gólem i els fets miraculosos del Maharal de Praga (2013). Ha antologat i traduït poetes moderns israelians com Iehuda Amikhai, Pinkhas Sadé i Ronny Someck. També ha traduït la novel·la El mateix mar d’Amós Oz, Els viatges d’Ibn Battuta amb l’arabista Margarida Castells, Faros i Farelló: una evocació d’Alexandria d’E. M. Forster, i El Martiri de Sant Sebastià de Gabrielle D’Annunzio, així com el text integral de La descripció del món o Llibre de Meravelles de Marco Polo. L’any 2014 va publicar i presentar també a Castelló d’Empúries el llibre Els jueus catalans (Angle Editorial).

Víctor Hurtado (Mèxic DF, 1948) és economista i Doctor en Història Medieval que des de l’any 1985 s’ha especialitzat en cartografia històrica. Ha publicat nombrosos atles en les principals editorials del país i de l’estranger. La seva tesi doctoral Els Mitjavila: una història de mercaders en la Barcelona del segle XIV va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona l’any 2007.

L’assistència a la presentació del llibre es farà tot complint les mesures sanitàries necessàries: reserva d’entrades, aforament limitat (màxim de 50 persones) i ús obligatori de mascareta. Per a assistir-hi cal inscriure’s tot reservant l’entrada al portal online d’entrades de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries (castelloempuriabrava.koobin.com), d’on es pot descarregar l’entrada, o bé a les Oficines d’informació i turisme del municipi.