Malgrat la situació excepcional del moment, InCadaquéssegueix endavant la seva edició més singular amb formats inèdits, exposant més de 25 autors, i amb la voluntat de donar suport a l'art i la cultura, així com el teixit turístic i social de Cadaqués.

Del 15 al 25 d'octubre se celebra la 4a edició d’InCadaqués, el Festival Internacional de Fotografia de Cadaqués. El festival, que en aquesta edició se celebra a finals d'estiu amb la voluntat de prolongar la temporada turística i així ajudar a dinamitzar la vida cultural, social i econòmica del municipi, comptarà amb 25 exposicions de 25 autors nacionals i internacionals en 25 espais de Cadaqués.

InCadaqués, que se celebra en un dels pobles més emblemàtics de la costa mediterrània, posa en valor la tradició artística de la zona, freqüentada a principis del segle XX per artistes com Salvador Dalí, Man Ray, Marcel Duchamp o Richard Hamilton, i el patrimoni natural, ja que està situat al Parc Natural del Cap de Creus, el punt més oriental de la Península Ibèrica que s'alça sobre el Mediterrani.

InCadaqués explora i investiga noves maneres d'exposar les obres, apostant així per la innovació i la creativitat i amb un toc surrealista, en referència al passat artístic de Cadaqués. El festival comptarà amb una exposició subaqüàtica, situada en la badia de Cadaqués i que es pot veure des del passeig, i amb una mostra en veles de llaüts, embarcació tradicional del Mediterrani, amb fotografies impreses sobre seda. A més, el festival organitza exposicions a l'aire lliure i instal·lacions fotogràfiques.

El festival també proposa una àmplia selecció de tècniques fotogràfiques, com la del col·lodió humit, polaroid, collage, rotograbat o impressions de platí-pal·ladi, i una extensa varietat de gèneres fotogràfics com foto històrica, artística, surrealista, documental, natura morta, de viatges o experimental.

S'exposarà en espais icònics com la Sala de l’Amistat - El Casino, l’Església de Santa Maria, l'Ermita de Sant Baldiri i el Museu de Cadaqués, i en galeries d'art com la Galeria Cadaqués, la Galeria Patrick J. Domken, la galeria Santa Rita, la Galeria Marges-O i el Taller Galeria Fort - MiniPrint. Pròximament s'anunciaran la resta d'espais.

A diferència de la resta de festivals, InCadaqués, que al llarg de les seves tres edicions ha exposat més de 120 artistes, té la peculiaritat que totes les obres exposades es poden comprar.

A part de les 25 exposicions, InCadaqués compta amb un ampli programa d'activitats paral·leles, amb presentacions, projeccions, happenings o passejos amb vaixell, i tallers de fotografia per a nens, laboratori fotogràfic amb Thierry Valencin, taller de collodió humit i cianotip amb JB Ambrosini. Pròximament s'anunciarà el programa complet d'activitats i tallers.

Primers fotògrafs confirmats

InCadaqués anuncia avui els primers autors que exposaran en la seva 4a edició.

El fotògraf suís René Groebli (Zurich, 1927), mestre del blanc i negre que barreja l’avantguarda amb una estètica més clàssica, presentarà “L'ull de l'amor” (Das Auge der Liebe), una sèrie íntima i personal realitzada durant la seva lluna de mel el 1953. Mentre s'allotjava amb la seva esposa en un hotel a Montparnasse, a París, Groebli va retratar l'escena amb una mirada poètica, onírica i sensual: el llit desfet, un vestit penjat, una ampolla de vi oberta, un reflex en el mirall, o el cos de la seva esposa.

El duo artístic Albarrán Cabrera (Barcelona, 1969), amb més de 20 anys de carrera, dissenyen un univers fotogràfic poètic on emoció i bellesa es donen la mà. Especialistes en tècniques d'impressió alternatives i restauració de fotografies, recorren a antics processos com el cianotip, el platí-pal·ladi o altres tècniques analògiques i inventen nous processos amb materials com el paper japonès, el pigments o fulles d'or. A InCadaqués exposaran una sèrie que mostra aquestes nous recursos inventats amb una reflexió sobre la identitat, el pas del temps i la memòria en imatges que barregen allò real i la il·lusió.

Marguerite Bornhauser (París, 1989) treballa amb color i llum. Es fixa en les textures i els materials de la naturalesa, i les reconstrueix a través de la pràctica de l'assemblatge per a construir una nova història. Ha publicat diversos llibres de fotografia i col·labora amb revistes i diaris internacionals com a fotoperiodista, retratista, i fotògrafa de moda.

Marta Fàbragas Aragall (Barcelona, 1974) presentarà “Colonitzada”, un projecte iniciat el 2016 en el qual utilitza la tècnica coneguda com Transphotography (a través de la fotografia). A través de fotografies antigues de dones esclavitzades, Fàbregas els retorna la seva dignitat, llibertat i poder a través de la intervenció física de la fotografia original. Amb aquest treball, l'autora ret homenatge a la dona i denúncia una societat igualitària.

Des de la seva primera edició, el festival convoca una residència artística en la qual convida a dos fotògrafs a passar quinze dies a Cadaqués per a desenvolupar una sèrie fotogràfica que serà exposada durant el festival i la publicació d'un fotolibro editat per InCadaqués. Enguany els dos residents són Martina Matencio (Barcelona, 1989), jove fotògrafa amb un univers propi inspirat en la llum i les formes del cos nu. Els seus treball són poesies visuals en un perfecte equilibri entre el costumisme i el misteriós. Amb milers de seguidors en el seu compte d'Instagram (@lalovenenoso), la seva exposició en InCadaqués serà la primera de l'artista.

L'altre resident és Maxime Fardeau (França, 1988), fotògraf autodidacta que explora el món de la fotografia analògica. El seu treball, influenciat per la filosofia Zen, cerca en la memòria i el passat per a crear imatges reals que semblen d'un somni. Les fotografies presentades en InCadaqués 2020 pels dos residents van ser preses enguany a Cadaqués. La residència compta amb el suport d’Ilford.

Morvarid K (Teheran, 1982) basa el seu treball en el que ella diu fronteres invisibles, desitjades o forçades, personals o públiques, reals o imaginàries, per a crear un diàleg entre forces oposades. L'autora pretén crear ponts entre identitat i cultura. Les seves obres són peces d'art que parteixen de la fotografia i són intervingudes amb collage, tinta o superposicions. A InCadaqués 2020 presenta “Ecotone”, una sèrie de collages fotogràfics realitzats amb la tècnica ancestral del Kintsugi dels artesans japonesos: fotografies fragmentades i unides a través de vores daurades.

Noè Sendas (Brussel·les, 1972) fa vídeo, escultura, collage, dibuix i fotografia. La seva fotografia surrealista fa referència directa a la literatura, al cinema i a la música, i el barreja amb un personal repertori visual: el cos, la percepció de l'observador, o els mètodes d'exhibició. El resultat és una fotografia inquietant, amb figures fantasmals, amb una clara referència a John Baldessari, Guy Bourdin o l'escultor estatunidenc Robert Gober.