En una nit d'estiu, Eric entra en una casa i roba les cendres de Pol, el seu amic que acaba de morir. Eric, junt amb dos companys més, Ona i Marcel, emprenen aleshores un viatge en cotxe, l'últim viatge, per llançar les cendres plegats. Aquesta fugida serà molt més que un comiat, serà el punt de partida per afrontar un dol difícil de suportar. Aquest és l'argument del qual parteix Les dues nits d'ahir, òpera prima dels directors Pau Cruanyes Garrell i Gerard Vidal Barrena. El film, rodat en part a Roses, va tenir una estrena de luxe la setmana passada al Festival de Màlaga, dins la secció Zonazine. De fet, es va endur els premis a la millor direcció i al millor actor.

Les dues nits d'ahir és el treball de final de la carrera d'Audiovisuals d'ambdós directors i d'Eudald Valdi i Ignasi Àvila, que també signen el guió. Tots ells formen part de la darrera fornada de la Universitat Pompeu Fabra. Fa quasi tres anys que van començar a donar voltes sobre el projecte que ara s'ha estrenat. El camí ha estat llarg però «el repte ens venia molt de gust», diu Vidal. En iniciar el projecte, els quatre companys tenien molt clar la temàtica -la mort d'algú de la seva generació- però conversant van anar apareixent altres temes paral·lels. Com explica Vidal, també van beure de fets autobiogràfics, sobretot de la mort d'un amic de Pau Cruanyes. Vidal puntualitza que en tot moment, amb aquest film, han volgut defugir el drama intens i que, sense poder-lo obviar, «també té un punt de comèdia i de road trip».

Un guió obert

Un guió obertDurant el trajecte per crear el film, s'hi han anat sumant altres veus que l'han enriquit. Parlem dels actors principals que hi apareixen -Judit Cortina, Arnau Comas i Oriol Llobet- i per als qui aquest és també el seu primer llargmetratge. «Els coneixíem una mica i sabíem que podíem treballar bé amb ells», afirma Vidal. Això va generar una atmosfera de confiança. «Ells sabien que no era un guió tancat amb dues setmanes de rodatge, sinó que demanava una mica més de compromís», argumenta tot afegint que això va comportar un treball d'assajos previs molt intens. A banda dels tres actors principals, a l'elenc també se sumen Mar Pawlowsky, que ja havia treballat com a protagonista en el curt Celebració.

Part de l'equip al Festival de Màlaga.

Projectes d'aquest estil solen tenir un pressupost baix. En aquest cas, de 15.000 euros, 8.000 dels quals van aconseguir l'estiu del 2018 amb un Verkami. Això no és un hàndicap, segons Vidal, sinó que també «ajuda a treure coses interessants». Per exemple, les localitzacions que es van adaptar a espais familiars dels components del projecte, amb disponibilitat d'acollir tot l'equip. Un dels espais triats va ser Roses, on es van rodar algunes escenes dins del cotxe i també a la platja. Així apareixen petites cales rosinques que porten fins a Montjoi, tot i que no són identificables perquè la voluntat era «no concretar». També van rodar a prop de Manlleu, a Palau-solità i Plegamans, i entre Pals i Torroella de Montgrí.

Estrenar a Màlaga i marxar amb un doble premi ha estat «increïble». A banda de la presentació de la pel·lícula, l'equip també va poder gaudir del festival i la ciutat. «Les sensacions van ser bones», diu el codirector, que espera que el festival i els premis els obrin noves portes, també a Barcelona i arreu on vulguin projectar-la.