El monestir de Sant Pere de Rodes exerceix un influx especial en el músic Antoni Madueño. «És addictiu, m'hi sento com a casa, cantar aquí és un privilegi», confessa a mitja veu. Madueño hi ha impartit aquest juliol i agost unes jornades sobre reconstrucció d'instruments i interpretació de cant medieval i aquest dissabte dirigirà, de nou, un taller de polifonia medieval que es clourà amb un concert de tots els participants que desitgin acompanyar-lo a les 7 de la tarda a l'església. S'unirà a ells el conjunt Incantari integrat per Arturo Palomares i Lucía Samitier.

L'any passat, Madueño ja va impartir aquest taller al monestir amb molt bona acollida citant-se persones de variades formacions: des de professionals de la música antiga fins a altres que no tenien cap experiència prèvia. Madueño els donava llibertat: «Dins aquestes polifonies tothom pot prendre la veu que vulgui», explica. Per ell aquest taller evidencia com una «música que sembla tan llunyana, per la llengua o el contingut religiós, a l'acostar-t'hi descobreixes un món fantàstic on les harmonies ens parlen i ens desvetllen molts sentiments que tots tenim dins i que desperten cantant aquestes músiques». Una harmonia i equilibri que es manté després d'interpretar-les tal com ell mateix ha copsat en pròpia pell. «Eren músiques pensades per això: perquè els monjos les cantessin al monestir i els cohesionés». Enguany no serà diferent perquè la resposta està essent molt bona. La idea és treballar peces medievals més modernes, del segle XIII i XIV. Ho faran durant tres hores i, ja a la tarda, tindrà lloc el concert de música sacra a l'església, gratuït però on cal reservar plaça prèviament.

De Santa Helena a Castelló

De Santa Helena a CastellóDins aquesta línia, fa dos diumenges, l'artista va presentar a Santa Helena de Rodes una selecció de cants jueus inèdits de Giovanni-Ovadiah, un monjo cristià convertit al judaisme després de les matances de jueus a mans dels croats a Terra Santa, al segle XII. Ovadiah va viatjar per la Mediterrània i d'ell han quedat aquestes peces, un veritable tresor que forma part del darrer treball de Madueño. Presentar-lo a Santa Helena va ser, diu, «fantàstic», ja que aquest espai màgic «té una acústica excel·lent on ve molt de gust cantar». El públic, a més, va acompanyar-lo transmetent-li, com ell diu, la seva energia.