A poques hores de la cloenda intensa viscuda a Vilabertran, aquest diumenge passat a la nit, els organitzadors de la Schubertíada fan balanç. Ho fan reconeguent que aquest ''ha estat l'únic festival de música a tota Espanya que ha aconseguit, malgrat totes les dificultats que ha comportat la pandèmia, mantenir el gruix de la programació presentada al febrer''. Un mèrit important i més tenint en compte que bona part dels artistes que hi han actuat no ho havien fet des dels inicis de la pandèmia. Això ha donat més força i coratge per seguir amb aquest model. De fet, els organitzadors ja avancen alguns dels noms de l'any vinent: el retorn del tenor Christoph Prégardien, del baríton Andrè Schuen, de la pianista Imogen Cooper i del Quartet Casals, així com els debuts de la soprano Julia Kleiter i del jove baríton Konstantin Krimmel.També la Schubertíada a Valdegovía continuarà l'any 2021, celebrant-se a Euskadi per quart any consecutiu.

Com va explicar aquest diumenge el president de l'associació Franz Schubert i fundador de la Schubertíada, Jordi Roch, ells tenen un deure amb ''aquesta immensa minoria que estima la música''. Els secrets del festival són els sòlids pilars sobre els que se sustenta i que enguany s'han pogut mantenir: la cançó poètica amb els millors intèrprets internacionals, l'aposta per la joventut i el focus en el quartet de corda.

Jordi Roch parla sobre la Schubertíada

Jordi Roch parla sobre la Schubertíada

Per la seva part, el director del Festival, Víctor Medem, que diumenge va rebre una forta ovació per part del públic, explica que "la Schubertíada és un festival de melòmans per melòmans. Els que considerem la música com a part essencial de la vida no podíem deixar d'escoltar música del màxim nivell aquest estiu i havíem de mantenir-nos fidels als nostres compromisos amb els músics i el públic. Aquesta aposta ferma per part de la Schubertíada en aquest context tan advers, ha estat corresposta amb escreix pels músics i públic''.

Els organitzadors del festival han volgut agrair la implicació dels artistes, del públic, de l'equip de la Schubertíada i els patrocinadors. També a les figures internacionals de referència que han estat presents al festival superant totes les dificultats logístiques derivades de les restriccions imposades pels governs respecte als viatges a Espanya. ''La directiva de l'Associació Franz Schubert va prendre la decisió de realitzar el festival pel seu compromís amb el públic i els artistes. El retrobament dels assistents de la Schubertíada amb la música d'alt nivell ha trencat part del silenci que la pandèmia havia causat al sector cultural, convertint-se en un espai de reflexió i esperança pel futur de la cultura'', argumenten.

El resultat ha estat molt bo, malgrat tot, ja que s'han venut el 100% de les localitats disponibles amb un aforament reduït al 40% de la capacitat habitual dels concerts.

El protocol COVID va incloure diverses mesures estrictes com l'obligació de dur mascaretes en el recinte, el doble accés personalitzat i individual, la distància social, el control de temperatura, la neteja i les desinfeccions diàries, així com ventilació constant de l'església. També hi ha hagut un registre de tots els assistents per tal de garantir la traçabilitat.

Els organitzadors han volgut agrair també el suport de les entitats públiques i privades i, sobretot, de la Fundació del Banc Sabadell, col·laborador principal del festival per cinquè any consecutiu. ''L'ajuda i confiança d'una entitat tan rellevant, garanteix tant l'estabilitat i la seguretat del festival com la capacitat de mirar al futur i planificar nous projectes amb il·lusió'', expliquen.

Artísticament, els concerts han mostrat un cop més un alt nivell, destacant l'especial comunió entre artistes i públic, sobretot després d'un període tan llarg de silenci. El baríton Matthias Goerne i el pianista Alexander Schmalcz van oferir un intens doble programa amb obres de Beethoven i Brahms.

També van tornar al festival la soprano alemanya Juliane Banse i el pianista Wolfram Rieger, que van oferir una refinada i sincera versió de la Winterreise. El baríton Andrè Schuen va confirmar, juntament amb el pianista Daniel Heide, la seva especial connexió amb el públic de Vilabertran des del seu debut el 2018, amb un recital memorable que va culminar amb cinc propines. El debut al festival del consolidat baríton Florian Boesch, acompanyat pel pianista Christian Koch, va suposar un fort impacte gràcies al seu particular estil interpretatiu.

Menció a part mereix el primer recital a la Schubertíada de la gran pianista britànica Imogen Cooper, resident a l'Empordà. Amb rigor, personalitat i elegància va presentar un concert de gran emotivitat amb obres de Schubert i Beethoven, mostrant un pianisme de la vella escola de gran volada. La Schubertíada li ha ofert a Cooper una col·laboració regular en el futur després de l'èxit del seu primer recital.

Enguany, el festival va posar el focus en el gènere rei de la música de cambra sota el lema "Vilabertran, capital del quartet de corda" i és que mai fins ara hi havia hagut a Catalunya tants conjunts estables de qualitat. El Cuarteto Quiroga i Erica Wise van inaugurar el festival amb una versió refinada del quintet de Schubert i el Quartet Casals el va concloure amb dos concerts d'obres de Haydn i Mendelsson. El Cosmos Quartet i el Quartet Gerhard van oferir interpretacions de gran categoria amb obres cim del repertori com són el Quartet op. 132 de Beethoven i el Quartet D887 de Schubert.

L'aposta per la joventut, sempre present a la Schubertíada, va incloure la participació del jove organista Joan Seguí, l'Anton i Maite Piano Duo i la presentació del nou projecte de cambra Kallias Ensemble, liderat pel pianista Francisco Poyato, que van oferir un atractiu programa amb els arranjaments de Beethoven de cançons folklòriques populars europees.