La Jornada Europea de la cultura jueva, any rere any, té la finalitat de reivindicar i posar en valor el patrimoni jueu, així com la diversitat i la riquesa del judaisme a través de conferències, concerts, actuacions, visites guiades i altres activitats que tenen lloc de manera simultània arreu d'Europa. La jornada està organitzada en l'àmbit europeu per l'AEPJ (Associació Europea per a la Conservació i la Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueu) i a Castelló d'Empúries l'Arxiu Municipal n'és el coordinador oficial des de l'any 2012. L'AEPJ compta amb la col·laboració de la Biblioteca Nacional d'Israel, comunitats jueves, museus, centres culturals i administracions locals d'arreu del continent.

Des de Castelló d'Empúries ens sumem a la jornada un any més oferint-vos un seguit d'activitats que tindran lloc durant tot el cap de setmana. Començarem el dia 5 de setembre a les 10.30 h del matí amb la visita guiada "Les pedres parlen" a càrrec de Terramar natura i cultura, que acompanyarà als visitants pel centre històric i a l'interior del Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó. La visita és de pagament i s'ofereix en diversos idiomes. Reserves i informació addicional a reserves@terramar.org i al telèfon 618 54 79 58.

Paral·lelament, a la capella del Convent de Santa Clara, tindrà lloc la presentació del llibre: "Atles d'història dels jueus de Catalunya" organitzat pel Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó. Serà a les 11 h, a càrrec dels seus autors, Manuel Forcano i Víctor Hurtado, i del seu editor, Rafael Català.

A la tarda, com ja és tradició en els darrers anys, s'oferirà una visita guiada de temàtica exclusivament jueva a càrrec d'Empordabrava seguida per un concert de música sefardita organitzat per l'Arxiu Municipal. Així, a les 16 h de la tarda, aquells que ho desitgin podran seguir la visita "Castelló d'Empúries en clau jueva" recorrent el centre històric amb entrada a la Basílica de Santa Maria, a la Sinagoga del puig Mercadal i al Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó. La visita és gratuïta però cal fer inscripció prèvia a reserves@empordabrava.net o als telèfons 688 33 10 94 i 972 15 62 33.

I a continuació, a l'Hort de Santa Clara, podreu gaudir a partir de les 19.30 h de l'actuació de Tati Cervià & Sepharazz Mishpaha (trio) que ens obsequiarà amb un concert de fusió de música sefardita i altres tradicions musicals amb jazz, que han estat reharmonitzats per apropar aquestes melodies a un llenguatge actual, tot preservant la riquesa de la rítmica tradicional.

L'endemà, diumenge dia 6 de setembre continuarem amb més propostes, a partir de les 11 h del matí amb un taller d'iniciació a l'escriptura hebrea a càrrec de la historiadora Ariadna Comas. El taller, que inclou el material, farà descobrir les particularitats de la llengua hebrea i el seu alfabet. Més informació i reserves al telèfon 680 49 69 72.

A les 17 h de la tarda continuem amb la visita guiada titulada "El llegat cultural i arqueològic jueu de Castelló d'Empúries". La visita, a càrrec de Terramar natura i cultura, es centrarà en la col·lecció permanent del Museu d'història Medieval de la Cúria-Presó. La visita, que és de pagament, requereix de reserva prèvia reserves@terramar.org i al telèfon 618 54 79 58, on us oferiran més informació.

Finalment, a les 19 h el Clustrobar Antoni Madueño i l'Associació Empordanesa de música popular i tradicional oferiran un concert de viola de roda i de música medieval jueva a la plaça Jaume I, davant el Museu d'història medieval de la Cúria-Presó, que és l'organitzador de l'actuació.

D'altra banda, també es podrà visitar virtualment l'exposició "Viatges del Poble Jueu", adaptada pel Patronat Call de Girona en col·laboració amb la Biblioteca Nacional d'Israel i es farà una partida de Trivial en línia amb preguntes de temàtica jueva formulades des de l'Arxiu Municipal de Castelló d'Empúries, el Patronat Call de Girona i l'Ajuntament de Besalú. Trobareu més informació sobre l'exposició i el concurs de Trivial a https://www.girona.cat/call/cat/index.php.

En la majoria de les activitats previstes hi haurà aforament limitat i per tant caldrà reservar l'espai. Tanmateix, l'Ajuntament de Castelló d'Empúries posarà a disposició dels usuaris gels hidroalcohòlics i garantirà les mesures de seguretat, es requereix l'ús obligat de mascareta.

Si a banda de les activitats programades a Castelló d'Empúries voleu saber quines propostes ens ofereixen des de Girona, Besalú, i altres localitats, podeu consultar l'agenda de la Jornada Europea de la Cultura Jueva a Catalunya i Balears.