La pandèmia té l'ombra molt allargada i, per aquest motiu, cal avançar-se i prendre decisions. Això és el que han fet a Roses anul·lant el Carnaval 2021. Ha estat el primer poble en fer-ho oficial i ara ja s'hi han sumat altres poblacions amb molta tradició carnavalera, com Sitges, Torelló i Blanes. Un Carnaval no es fa en una setmana, requereix molts mesos de treball previ per donar forma a la carrossa i crear la disfressa. El consens, però, ha estat total entre els integrants del Consell de Carnaval i l'Ajuntament. «No tenien sentit altres opcions, tampoc posposar, i menys si volem seguir dins la línia d'una festa de qualitat», reconeix el regidor de Cultura i Festes, Eric Ibàñez.

Certa tristesa plana entre els integrants de les colles rosinques, però també un sentiment de «responsabilitat». La colla local Fins aquí hem arribat, amb més d'un centenar de participants i membre del Consell, havia estat designada per ser els Reis del Carnaval 2021. L'any vinent celebraven els seus primers deu anys. Albert Torra explica que «ja ho teníem coll avall, ja que la situació sanitària fa inviable reunir tres mil persones aplicant poc les mesures de distància social». Fer les passades amb mascareta tampoc ho veien com una alternativa. Prendre la decisió ara, diu Torra, era vital, ja que totes les colles comencen a treballar en aquestes dates. En això coincideix Ferran Prats, de la colla Scargottins, el qual, malgrat doldre-li, reconeix que no hi havia cap altra sortida.

Miguel Muñoz, de la colla Santornem-hi i integrant del Consell de Carnaval, afirma que aquells dies «seran durs» però que era impossible deixar marge perquè, després, el Carnaval resultant no seria el que ells porten lluitant. Allò que trobaran a faltar més són les trobades prèvies, però «estem preservant la salut d'un Carnaval que ens ha costat molt de tenir».

El Carnaval, però, també és un motor econòmic, ja que dona feina a molts creadors, ja siguin modistes, pintors, fusters o ferrers, que, amb l'anul·lació, veuen l'any que ve molt negre, en alguns casos amb zero ingressos. «Per a nosaltres, el Carnaval és una afició, però aquestes persones viuen d'això», explica Ferran Prats molt sensibilitzat amb la situació.

El pressupost, a Acció Social

El pressupost, a Acció SocialCal dir que les colles es mantenen amb les quotes dels integrants. També amb ingressos que fan durant les barraques de la festa. El cas de la colla Torracastanyes, designats Reis Infantils 2021, és quasi únic perquè només fan servir els guanys de barraques. Enguany no tindran ni una cosa ni l'altra i, a més, hauran de fer front a les despeses que generen, per exemple, els lloguers de la nau on es guarden 23 carrosses, d'entre 980 i 1.200 euros. Com diu Muñoz, no «seran uns mesos alegres» econòmicament. Per ajudar, el regidor explica que estan estudiant la possibilitat de mantenir l'ajuda econòmica, i fins i tot incrementar-la, per al 2021, malgrat no fer-se la festa. El que sí que ja s'ha decidit és destinar el pressupost del Carnaval, 125.000 euros, a l'àrea d'Acció Social per afrontar les necessitats derivades de la Covid-19.

Algunes colles creuen que la parada pot ser beneficiosa. La colla Fins aquí hem arribat revisarà el tractor i farà petites modificacions a la carrossa, com també la colla Santornem-hi, que es planteja canvis en l'estructura de la carrossa. «Ho deixarem tot net i preparat per començar amb empenta», diu Torra. Miguel Muñoz va més enllà: «Segur que el Carnaval 2022 serà molt bo perquè hi anirem amb més ganes».