El Festival de Jazz de Figueres, organitzat per Joventuts Musicals de Figueres, celebrarà la seva 26a edició els dies 11, 12 i 13 de setembre del 2020 en diferents espais emblemàtics de la ciutat.

Tot i que les dates inicials previstes eren del 29 al 31 de maig, acord a les circumstàncies actuals a causa de la Covid-19, Joventuts Musical de Figueres es va veure obligats a posposar la seva celebració.

El Festival de Jazz de Figueres pretén ser una plataforma de llançament i promoció per a joves talents jazzístics del país, i alhora una cita amb formacions consolidades. La característica més important del Festival ha estat la seva pluralitat i diversitat de la programació amb l'objectiu de donar a conèixer propostes poc accessibles al públic de les comarques gironines. Així mateix, també es pretén tornar a situar-ho en el reconeixement dins del panorama musical jazzístic.

El regidor de cultura Alfons Martínez ha destacat que "Des de l'Ajuntament de Figueres, volem agrair la col·laboració entre el consistori i Joventuts Musicals de Figueres. Aquest binomi és el que ha fet possible tirar endavant una nova edició del festival, el més veterà de la ciutat. Així mateix, volem agrair a l'organització el fet de mantenir molt viu aquest festival, proporcionar una programació diversa i de qualitat que pot atraure a afeccionats i entesos del jazz, blues, swing o sons de fusió"

Alba Albert, Presidenta de Joventuts Musicals de Figueres ha manifestat que "continuem apostant pel jazz al carrer i és per això que la majoria de concerts són gratuïts, amb l'objectiu d'acostar el Jazz a la ciutadania. El nostre repte és continuar fomentant la #CulturaSegura i és per això que enguany tots els concerts, siguin o no gratuïts, es faran amb reserva d'entrada prèvia i adaptats a totes les mesures que la normativa ens marca"..

Per la seva part Dani Alonso, Director Artístic del Festival ha recalcat: "Estem a pocs dies de la nostra cita anual amb el jazz, que aquest any arriba a la 26a edició. L'objectiu és, com sempre, que el públic de Figueres gaudeixi de la joia del Jazz en viu, música de qualitat i plena de vida. JJMM de Figueres ha treballat intensament per solucionar totes les dificultats de la temporada i poder presentar un concert internacional i cinc propostes amb alguns dels més destacats artistes catalans d'aquesta música".

Caps de cartell

Enguany en una edició especial donades les circumstàncies, els noms dels dos caps de cartells escollits són Jazz Ladies i Professor Cunningham and His Old School.

Jazz Ladies donaran el tret de sortida del 26è Festival de Jazz de Figueres el divendres 11 de setembre a les 21 h a la Sala La Cate. Les cantants de jazz, Gemma Abrié, Susana Sheiman i Marian Barahona estaran acompanyades per Federico Mazzanti (piano), Albert Martínez (contrabaix) i Xavi Hinojosa (bateria) interpretaran tres repertoris on combinaran composicions pròpies amb cançons de les seves cantants preferides.

L'endemà, dissabte 12 de setembre a les 21h, l'Auditori Caputxins acollirà Professor Cunningham and His Old School. És un dels grups més importants de l'escena swing internacional, actuant als grans festivals d'arreu del món. La banda, creada i dirigida per l'aclamat saxofonista i cantant Adrian Cunningham, ha estat premiada a diversos festivals. Interpretaran els temes més rítmics d'un repertori basat en la tradició de Nova Orleans; des del jazz més antic fins al primer Rhythm'n Blues, seguint les estètiques de Sidney Bechet, Fats Waller, Professor Longhair i Fats Domino.

La resta de programació s'oferirà pel públic de Figueres de manera gratuïta i a l'aire lliure respectant totes les mesures higièniques i de seguretat que comporta els protocols acords amb la Covid-19.

El divendres 11 setembre a les 22:30h a la Plaça Josep Pla, actuaran Drop Collective, un projecte que fusiona la música jamaicana i el jazz a través d'un repertori d'arranjaments originals. Neix a finals del 2016 de les sinergies de deu músics del Conservatori del Liceu de Barcelona. STORMIN' (La Panchita Records, 2018) és el primer disc de la formació amb les col·laboracions de Dr. Ring Ding, Gorka Benítez i Chalart58. El directe és un xou vibrant i festiu on hi sonen els temes del disc i arranjaments exclusius de l'actuació en viu, tot incorporant temes mítics de l'estil. La formació ha estat la banda escollida per a realitzar l'homenatge a Bebo Valdés dins la cerimònia inaugural del 50è Festival de Jazz de Barcelona.

El dissabte 12 de setembre es podrà gaudir de dues propostes km0. A les 18:30h, a la Plaça Josep Pla el trompetista Ricard Gili i el clarinetista Oriol Romaní, dos dels músics més reconeguts en el món del jazz clàssic a casa nostra, presenten Hot Jazz Cats. En l'argot jazzístic, el "hot jazz" és aquell jazz càlid que toca el cor de tothom i ho fa bellugar tot, i els "cats" són els companys amb qui un ha viscut aventures i se sent de gust. Els dos músics han compartit des de fa anys concerts, festivals i jam sessions amb grups com New Orleans Blue Stompers, La Guitarra All Stars, JazzClass Jammers, La Locomotora Negra i Hot Jazz Cats. Amb la complicitat que s'ha creat entre ells, i sostinguts i propulsats per una excel·lent secció rítmica, els Gili-Romaní Hot Jazz Cats ofereixen la seva música plena de feeling i de swing, recreant de nou a la seva manera temes típics del jazz dels anys 20, 30 i 40 a Nova Orleans, Chicago i Nova York, i tocant també blues, espirituals negres i algun tema de collita pròpia.

Així mateix a les 22:30h a la Plaça de La Cate, escoltarem Agustí Burriel, una de les veus més reconegudes i sol·licitades d'entre les formacions de swing i blues del país. Els seus dots com a crooner li permeten apropiar-se el repertori de Frank Sinatra amb personalitat pròpia. Envoltat d'un quartet de músics de primera, Matthew Simon, trompeta, Xavi Algans, piano, Pep Rius, contrabaix i Oriol Gonzalez, bateria, ens mostrarà el seu particular tribut a Frank Sinatra, la Veu.

Finalment, diumenge 13 de setembre a les 12h a la Plaça de la Cate, Movin' Wess clausurarà la 26e edició del Festival de Jazz de Figueres. El grup de jazz encapçalat pel bateria Ramon Prats, va néixer inicialment per experimentar la sonoritat del trio de guitarra, orgue Hammond i bateria, prenent com a model el disc que el guitarrista de jazz americà Wes Montgomery (1923-1968) va enregistrar en aquest format. Aviat, la formació va començar a moure aquesta sonoritat a base de composicions pròpies, mantenint l'essència original, peces que ens presentarà en aquest concert. Prats va ser premiat el 2014 per l'Associació de Músics de Jazz de Catalunya i com a músic de l'any i disc i grup de l'any amb Ramon Prats Quartet. Amb Movin' Wes ha estat resident al Sunset Jazz Club de Girona del 2010 al 2016.

Les entrades d'aquests concerts , es podran adquirir a través del web www.jazzfigueres.com.