Sota el cel i les estrelles, l'Observatori Astronòmic d'Albanyà es va convertir en l'escenari perfecte per a la presentació del documental Kayak no limits. Menorca a cegues. El públic va seguir dimecres amb molta emoció el repte més important del gironí Isaac Padrós, que ara fa gairebé un any es va convertir en la primera persona amb discapacitat visual, sensorial i motriu en fer la volta a l'illa de Menorca en caiac individual.

Acompanyat pel caiaquista Rai Puig, que es va va convertir en els seus ulls, Padrós va donar la volta a Menorca remant entre 6 i 8 hores durant 13 dies, fins a completar els 160 quilòmetres de l'expedició. Padrós recorda com va ser el major repte de la meva vida, hores abans de la projecció. Quan va acabar l'expedició, assegura, «no era conscient del que havia fet, que me l'havia jugat». L'arribada a Ciutadella va estar marcada per l'emoció: «Plores de l'alegria, d'haver aconseguit el repte, del patiment que has sentit».

A dins del mar, Puig indicava de veu a Padrós si pedalejar dreta, esquerra, l'advertia de possibles perills o li explicava el paisatge. En els moments de mar en calma, l'expedició disposava d'uns altaveus Bluetooth. Així, quan Puig posava música des del caiac, Padrós el podia seguir des del seu escoltant la música: «Tot i així era esgotador mantenir a ratlla la tensió que en tot moment em generaven els estímuls del meu entorn, de dia i de nit, dormint al ras, fet que no em permetia recuperar-me del cansament del dia». Padrós, que va entrenar-se físicament durant mesos per fer aquesta proesa, assegura ara que «m'hagués calgut haver-me entrenat la ment per gestionar el cúmul de tensió».

Una seixantena de persones va assistir a la presentació d'aquesta història de superació i vitalitat, que Padrós no dubtaria a repetir. El missatge d'aquest documental va més enllà: «Humilment estem engrescant i motivant moltes persones amb discapacitat, als quals els costa molt sortir de casa, fer esport a l'aire lliure. Quan ho proves tens ganes de repetir l'experiència i això és millor que cap medicament, et fa sentir viu més enllà del que et passa i això és el que tots volem».

Padrós es va quedar cec ara fa cinc anys, quan en tenia 35, arran d'un accident de trànsit que també li va ocasionar una discapacitat motriu a la qual també s'ha hagut d'enfrontar durant aquest repte.

El documental es va presentar el 2 de juliol passat a l'Auditori de Girona en dos passis que van congregar unes 750 persones. Com aquella vegada, aquest dimecres, els beneficis de la recaptació també han estat destinats a GERD, Grup Editor de la Revista del Discapacitat.

Al documental «tot és molt real, no hi ha actors ni preses falses, només les imatges gravades des que vam sortir de Girona fins a l'arribada a Ciutadella, un cop el repte havia estat superat».

Està patrocinat per la Diputació de Girona, la Fundació Eurofirms, la Universitat de Girona, el Consell Insular de Menorca i Multicapacitats, associació que presideix Isaac Padrós.

El cap de setmana passat s'ha estrenat a Menorca, després es veurà a Barcelona i passarà a recórrer el circuit de festivals nacionals i internacionals: «Tinc la sensació que l'aventura només ha començat», diu amb satisfacció.