El Consell Comarcal de l'Alt Empordà s'ha adherit a la «Xarxa de memòria i de prevenció del feixisme Mai més», que promou l'Amical de Mathausen a Catalunya i que té com a objectiu fonamental defensar la memòria dels deportats i deportades espanyols i catalans durant la II Guerra Mundial i sensibilitzar perquè situacions semblants no es repeteixin en la història de la humanitat. Aquesta adhesió, una de les primeres fetes per un consell comarcal, coincideix en el 75è aniversari de l'alliberament dels camps d'extermini nazis i de l'acabament d'aquell conflicte bèl·lic.

Adherir-se a la Xarxa Mai Més implica participar conjuntament amb l'Amical de Mathausen en la tasca de sensibilització i divulgació i prevenció del feixisme i amb la recerca històrica dels deportats i deportades de la comarca, desenvolupar la coordinació d'aquestes accions amb els ajuntaments i amb la implicació d'altres entitats culturals i cíviques i especialment amb els centres de secundària. En el cas de l'Alt Empordà està previst poder executar aquestes accions de forma complementària amb l'Associació El Triangle Blau i amb l'equip de professors de secundària que des de fa anys ja treballen en aquest àmbit.

En aquest sentit el conseller comarcal de Cultura i Memòria Històrica, Josep Maria Bernils, assenyala que «amb aquesta iniciativa volem promoure algunes accions de reconeixement i homenatge als empordanesos que van ser deportats -i molts d'ells van morir- en els camps d'extermini, alguns dels quals encara tenen descendents vivint entre nosaltres». En aquest sentit, el grup de treball té localitzades una seixantena de persones domiciliades, en el moment dels fets, en 26 municipis diferents de la comarca. La Generalitat també disposa d'un banc de dades semblant, actualitzat de fa poc.

A banda de la col·laboració amb l'Amical de Mathausen, Bernils explica que el consell «ha parlat amb la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat i amb el Memorial Democràtic de Catalunya per tal d'oferir als municipis empordanesos que han tingut deportats, i que estiguin interessats a retre'ls-hi un reconeixement, la instal·lació de les llambordes Stolpersteine, una iniciativa internacional que consisteix a situar una placa recordant aquestes persones a davant del domicili on residia o en un lloc emblemàtic del municipi. Sabem que hi ha pobles interessats i fomentarem aquestes accions durant els pròxims anys». També s'està estudiant realitzar algun acte de reparació i reconeixement a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme que promou la mateixa direcció general amb la col·laboració dels ens locals i comarcals.

Finalment, el Consell Comarcal ha estat convidat a participar, el proper mes de novembre a Vilanova i la Geltrú, a la VI Trobada de la Xarxa Mai Més per tal de presentar les seves actuacions en l'àmbit de la memòria històrica, juntament amb els ajuntaments d'Alcañiz (Aragó) i d'Alcoi (País Valencià).