L'estany de Poma de l'Escala forma part d'un entorn natural situat vora la platja de Riells, on es troben restes arqueològiques del segle II aC i del segle III dC. Tot i que ara està en mans privades, l'objectiu de l'Ajuntament és obrir-lo al poble «perquè la gent el pugui visitar i gaudir-lo», ha explicat el regidor de Festes, Rafel López. «Amb motiu de la festa major, el 2 de setembre s'obrirà a l'Alfolí de la Sal una exposició dedicada a l'estany de Poma, que explicarà el projecte a través de diferents plafons i vídeos explicatius».

Sense accés lliure

L'espai natural ha estat ocupat durant anys per un càmping que tenia permís per fer un ús temporal dels terrenys: «Ara és un espai privat que no té accés lliure», recorda el regidor.

L'Ajuntament de l'Escala va acordar l'any passat suspendre qualsevol llicència urbanística a l'entorn de l'estany de Poma per un període d'un any, a l'espera de marcar quin ha de ser el seu tractament en el nou planejament urbanístic municipal, que s'està tramitant.

Aquest paratge va estar ocupat pel càmping Neus i en tancar i canviar de propietari van sorgir diverses veus que demanaven que es protegís l'entorn. Gent del Ter ha demanat la inclusió del paratge en el parc natural del Montgrí i la seva protecció arqueològica. L'espai natural amb l'estany es trobava dins l'establiment i això impossibilitava visitar-lo.

L'entorn té 8,2 hectàrees i s'hi troba el darrer estany a peu del massís del Montgrí en un entorn natural amb vegetació. A més, també hi ha el jaciment arqueològic.