Beethoven, quan tenia uns quaranta anys, el 1809, va acceptar l'encàrrec de l'editor i melòman escocès George Thomson per harmonitzar cançons folklòriques europees. Abans ja ho havien fet altres compositors com Haydn. Era aquell temps de l'explosió del sentiment nacionalista. La relació entre Beethoven i Thomson s'allargarà uns deu anys i el resultat són quasi dues-centes cançons en diferents llengües. Kallias Ensemble ha seleccionat una vintena d'aquestes peces, veritable orfebreria musical, pràcticament inèdites i que fa molt que no s'interpreten en concert, per debutar al Festival Schubertíada de Vilabertran, dissabte a les 9 del vespre.

Kallias Ensemble és un projecte de cambra que acaba de néixer, promogut per l'experimentat pianista Francisco Poyato. L'integren quatre joves vocalistes -Mireia Tarragó, Helena Ressurreiçao, Eduard Mas i Ferran Albrich-, Elena Rey al violí, Erica Wise al violoncel i el mateix Poyato a la direcció i al piano. Aquest darrer explica que el nom de la formació s'inspira en la filosofia de Friedrich Schiller «sobre com cantar, comunicar, que té a veure amb el joc i l'espontaneïtat». El programa escollit, doncs, s'escau a la perfecció: unes cançons «fresques i populars» interpretades per quatre registres vocals diferents i també instrumentals, amb duos, trios i quartets. Poyato remarca el gran treball d'harmonització que va fer Beethoven, «molt pensant en la música de cada lloc». «El compositor creu molt en la recuperació de la veu dels pobles i en pren l'essència», diu Poyato, que matisa que l'empremta de l'estil de Beethoven és present en totes elles.

Enfilant la recta final

Aquest concert se suma a la recta final de la Schubertíada. Després d'uns primers concerts molt reeixits, estan previstes les actuacions del pianista Imogen Cooper, dimecres; Matthias Goerne i Alexander Schmalcz, avui dijous; Cosmos Quartet, divendres, i, per cloure el festival, una doble actuació del prestigiós Quartet Casals, diumenge.

Cosmos Quartet actua aquest divendres a la canònica de Vilabertran.