L'Associació d'Història Rural, entitat que des de 1999 promou estudis de recerca en àmbit rural, presentarà a Castelló d'Empúries el darrer llibre de la Biblioteca d'Història Rural: Els cortals empordanesos, del segle XIII al XXI. Sis estudis.

En aquest llibre s'apleguen sis estudis que analitzen el món dels cortals en períodes i aspectes concrets, però que posen sobretot l'accent en el grup humà que els va habitar: els cortalers. Els estudis han anat a càrrec dels historiadors: Enric Saguer Homs, Marisa Roig Simon, Josep Maria Gironella Granés, Pere Gifre Ribas, Rosa Congost Colomer i Meritxell Fernández Domènech.

Els cortals, variant del mas català, es troben al llarg de la faixa litoral de la badia de Roses, concretament a les localitats de Castelló d'Empúries i Sant Pere Pescador. Es caracteritzen per la seva grandària, la presència de terres humides i la dedicació ramadera. Els seus orígens es remunten a la baixa edat mitjana i van anar avançant sobre un territori de llacunes i aiguamolls. En la seva evolució, van donar lloc a un sistema de cultiu basat en la trilogia blat-blat de moro-userda, que els va caracteritzar i identificar a partir del segle XIX. Des de mitjan segle XX, però, l'abandonament agrari i la colonització urbanística litoral els ha fet recular i una part ha desaparegut.

L'acte tindrà lloc el proper divendres 28 d'agost a les 19.30h a l'hort de santa Clara, l'accés es farà des de l'Ecomuseu Farinera. El llibre que es presenta està vinculat a la recerca iniciada l'any 2009 i que va culminar amb l'exposició: Paisatge latent. Closes, cortals i cortalers. L'acte serà conduit per l'historiador Josep Colls.