«L'Acústica tal com la coneixem no es farà», així començava Xavi Pascual la presentació del festival, que es va fer el dia 11 a través d'una videoconferència. Enguany, la proposta musical de Figueres s'adapta i es transforma en Les Nits d'Acústica de Figueres per tal de poder complir amb totes les normatives i recomanacions de les autoritats. «Si penséssim que oferim un esdeveniment que és un risc per als nostres espectadors, no ho faríem», va explicar el seu director.

Per això, el programa de concerts va lligat al lema #culturasegura, és a dir, mantenint les distàncies entre el públic, entrades i sortides esglaonades i segmentades, assignació de seients, gel desinfectant en tot el recinte, etc. Donades aquestes circumstàncies, les Nits d'Acústica no es compta com la 19a edició del festival, sinó com un parèntesi. «Hem intentat mantenir al màxim l'esperit de l'Acústica», afirmava Pascual. Amb un cartell espectacular, el festival inclou 14 concerts i es faran 5 actuacions simultànies entre les 7 de la tarda i les 2 de la matinada, els dies 27, 28 i 29 d'agost.

Els concerts tindran lloc en tres nous espais de Figueres: per primera vegada, l'escenari principal se situa al parc de les Aigües, que tindrà una capacitat per a 600 persones, i també es recupera el claustre de l'institut Ramon Muntaner, que ja havia sigut un espai d'actuacions els primers anys del festival. Es recupera, alhora, el seu esperit inicial, amb concerts en acústic, on hi podran haver fins a 300 espectadors. Per últim, l'Acustiqueta es farà al Teatre El Jardí i podrà acollir el 40% del seu aforament habitual. Els concerts són de pagament, amb uns preus que oscil·len entre els 6 i els 25 euros, i les entrades ja es poden adquirir a la web del festival.

Els artistes s'agrupen en quatre franges diferents. El primer grup són «Els clàssics contemporanis i atemporals», en què trobem Sopa de Cabra; Izal, que està fent la seva Pequeña Gran Gira en un format íntim per espais emblemàtics; la reina del jazz Andrea Motis, i Joan Miquel Oliver (el líder d'Antònia Font), que presenta Elektra.

El segon grup és el del «Pop indie català més viu que mai», entre els quals hi ha artistes com Suu; Maika Makovski, que té una de les millors posades en escena del país; la guanyadora del Sona 9 Maria Jaume; Ferran Palau, i els figuerencs Cala Vento.

El tercer grup és «La música festiva segueix passant per un dels seus millors moments», i en aquest cas és el torn de la formació Stay Homas, els més populars del confinament; Miki Núñez; Doctor Prats, i Gertrudis. Finalment, en l'Acustiqueta hi ha Dàmaris Gelabert i El Pot Petit.

Acústica solidària i figuerenca

Un any més el Gran Jonquera Outlet & Shopping apadrina el got solidari, que enguany destina els beneficis a la Fundació Salut Empordà. El seu director, Martí Masferrer, ha agraït aquest reconeixement i ha dit que cal que «vivim joiosament i amb bona música».

El Festival Acústica ha volgut convertir-se en una «alerada d'aire fresc» per a Figueres i, des de l'organització, calculen que es generaran uns 200 llocs de treball, dels quals una trentena seran de la mateixa ciutat. A més, treballaran amb 20 empreses locals.

Amb l'objectiu de dinamitzar el sector de l'hostaleria, han presentat un projecte amb l'Associació d'Hotels de Figueres en què «oferiran un descompte a les persones que pernoctin a la ciutat i que siguin usuàries del festival», explica el seu president, Ramon Duran. I, a més, per impulsar el sector de la restauració, al web del festival es poden consultar els restaurants que obriran la cuina fins tard.