El Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó, de Castelló d'Empúries, organitza novament les VI Jornades d'Estudis sobre la Basílica de Santa Maria, que enguany tindran lloc els dissabtes 5, 12 i 19 de setembre del 2020, a les 18 hores, a la capella de Santa Clara de Castelló d'Empúries. Aquest any estan dedicades temàticament al projecte i la voluntat dels comtes d'Empúries en la construcció arquitectònica d'una catedral gòtica com a seu episcopal pròpia.

El cicle de conferències començarà el dissabte 5 de setembre amb «Santa Maria de Castelló d'Empúries, del romànic al gòtic. Els seus promotors: devocions i espais privatius», a càrrec de Francesca Español Bertran, doctora en història, professora de la Universitat de Barcelona i presidenta de l'associació Amics de l'Art Romànic de Catalunya.

El dissabte 12 de setembre, a les 18 hores, a la capella de Santa Clara, el doctor Pere Freixas Camps oferirà la conferència «Santa Maria de Castelló d'Empúries, la catedral de l'Empordà. Mestres d'obres i artífexs per al projecte comtal de seu episcopal».

Procés de construcció

Finalment, el dissabte 19 de setembre, el professor Gerardo Boto Varela, doctor en història de l'art medieval i director del departament d'Història i Història de l'Art de la Universitat de Girona, oferirà la conferència «Rengles, enfilades i costures als murs de Santa Maria. Una aproximació als seu procés constructiu» per cloure el cicle d'enguany.